Exxon-Rosneft ortaklığı sona eriyor

Exxon Mobil'den yapılan açıklamada, Rosneft ortaklığından çekilmenin vergiler sonrasında 200 milyon dolar zarara yol açılacağı ifade edildi. 

Exxon-Rosneft ortaklığı sona eriyor

ABD enerji şirketi Exxon Mobil, Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle Rus enerji şirketi Rosneft ile petrol arama ve araştırma alanındaki ortaklıklarından çekiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un bakan olmadan önce yönetim kurulu başkanı olduğu Amerikan petrol şirketi Exxon Mobil, ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları nedeniyle Rusya devletine ait petrol şirketi Rosneft ile petrol arama ve araştırma alanındaki ortaklıklarından çekileceğini duyurdu. Şirketin Rosneft ortaklığıyla gerçekleştirdiği çalışmalar en kârlı yatırımları arasında bulunuyordu.

Exxon Mobil’den yapılan açıklamada, Rosneft ortaklığından çekilmenin vergiler sonrasında 200 milyon dolar zarara yol açılacağı ifade edildi. Çekilme işleminin bu sene sonuna dek gerçekleşeceği belirtildi.

Exxon Mobil ve Rosneft’in en önemli projesi ise 2013’te başlayan Kuzey Kutbu’nda petrol aramaları için yaptıkları 3.2 milyar dolarlık anlaşmaydı. Bu ortaklık Kırım’ın Rusya’ya bağlanma talebi sonrası 2014’te uygulanan yaptırımlar nedeniyle belirsizliğe düşmüştü.

Exxon Temmuz 2017’de ABD’nin yaptırım listesindeki Rosneft ile imzalanan anlaşmalar nedeniyle yaptırımları ihlal ettiği suçlamasıyla 2 milyon dolar ceza almıştı.