Etil alkolü acılaştırma düzenlemesine karşı dava

Etil alkole 'denatonyum benzoat' katılmasına yönelik düzenlemenin iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması için dava açıldı.

Etil alkolü acılaştırma düzenlemesine karşı dava

AKP’nin evsel kullanım amaçlı piyasaya sunulan etil alkole ‘denatonyum benzoat’ katılmasına yönelik getirdiği düzenlemenin iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması için dava açıldı. 

Cumhuriyet’ten Canan Coşkun‘un haberine göre, davayı açan Avukat Mehmet Ümit Erdem dilekçesinde alkol ile mücadelenin eğitimle olacağına dikkat çekerek, “İçki içmek bir tercihtir ve bu tercihe karışmaya hiçbir demokratik devletin yetkisi yoktur” ifadesini kullandı.

‘Dünyanın bilinen en acı maddesi’ olarak tanımlanan ‘denatonyum benzoat’ maddesi, tuz ve tepkimeye girmeyen bir nötr anyonun bileşiminden oluşuyor. Tatsız ve kokusuz olan bu madde ağız yoluyla vücuda alınması istenmeyen maddeler için ‘tiksindirici’ olarak veya otomotiv ve bahçe ürünlerinde önleyici olarak kullanılıyor. ‘Denatonyum benzoat’ aynı zamanda ‘hayvan kovucu’ olarak ya da boya, çözücü, evsel temizlik maddeleri gibi vücuda zararlı maddelerin yanlışlıkla içilmesini önlemek için de kullanılabiliyor.

30 Aralık 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan uygulamaya göre, bu şekilde üretilecek etil alkol ‘gıda amaçlı kullanılması uygun değildir’ etiketiyle satılacak.