Et ve süt ürünlerine zam bekleniyor

Hayvan yemlerine son bir ayda üçüncü kez gelen zamların et ve süt ürünlerinin fiyatlarına da yansıyacağı belirtiliyor.

Et ve süt ürünlerine zam bekleniyor

Türkiye’de patronların partisi AKP’nin döneminde altın çağını yaşayan kapitalist ekonomik düzenin olmazsa olmazı olan zamlar, hız kesmeden devam ediyor. Özellikle 2017’nin ikinci yarısından itibaren elektrikten otoyol ve köprü geçiş ücretlerine, ilaç fiyatlarından ÖİV ve KDV oranlarına kadar bir çok kalemde gelen zamlar emekçilerin ağır hayat standartlarını daha da aşağıya çekiyor.

Bu hafta benzin ve akaryakıt fiyatlarından sonra zamlanacağı haberi gelen yeni tüketim kalemi de et ve süt ürünleri oldu. DÜNYA Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım‘ın köşesinde aktardığına göre, hayvan yemlerine son bir ayda üçüncü kez zam gelmesinin ardından, bu zamlar et ve süt ürünlerine zam olarak yansıtılacak.

Yazısında, son bir ayda hayvan yemine iki kez zam geldiğini hatırlatan Yıldırım, üçüncü zammın da kapıda olduğunu söylerken, “Bugüne kadar yapılan iki zam ile fiyat yüzde 13-14 arttı. Gelecek olan zamla birlikte yemde son bir aydaki fiyat artışı yüzde 20’ye ulaşacak” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın yeme gelen zammın et ve süt ürünlerine de yansıyacağını belirttiği yazısının devamı ise şöyle:

“Yakın gelecekte fiyat düşüşü beklemediklerini vurgulayan yem sanayicileri: “Yüzde 50 dışa bağımlılık yem fiyatlarının artmasındaki en büyük etken. Bu bağımlılık bir iki günde değiştirilecek bir durum değil. Uzun vadeli tarım politikası gerektiriyor. Şu anda yapılabilecek en akılcı şey, kaba yem tarafında üretimi artırıcı çalışmalar yapmaktır” görüşünü savunuyor.,

***

Çiğ süt üreticileri yem fiyatındaki artışın altında ezildiklerini belirterek, yem fiyatı artarken çiğ süt fiyatının belirlenen referans fiyatın altında kaldığını bu şartlarda üretimin sürdürülmesinin çok zor olduğunu ifade ediyor. Kırmızı et fiyatının cazip olması nedeniyle inek kesiminin arttığını belirten çiğ süt üreticileri, sütte yeni bir krizin kapıda olduğunu, önlem alınmazsa, birçok çiftliğin kapanacağını ve Türkiye’nin süt ithal etmek zorunda kalacağını söylüyor.

***

Yem fiyatındaki artış, çiğ süt fiyatlarına yansımasa da, yoğurt, ayran, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri ile et ve et ürünleri fiyatını artırıyor. Üreticide ucuz olan et ve süt tüketiciye pahalıya satılıyor. Üretici para kazanamadığı için üretim yapmakta zorlanırken, tüketici ise bütçesinden daha yüksek pay ayırarak et ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalıyor.”