Esad'dan tarihi duyuru: Arap ülkeleriyle uzlaştık

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Kuveyt basınına yaptığı açıklamada, yıllar süren gerilimlerin ardından diğer Arap ülkeleriyle uzlaşıya vardıklarını duyurdu.

Esad'dan tarihi duyuru: Arap ülkeleriyle uzlaştık

Suriye’de vekalet savaşının başladığı 2011’den beri ilk kez Körfez medyasına röportaj veren Esad, Kuveyt’in eş Şahid gazetesine, yıllar süren gerilimlerin ardından diğer Arap ülkeleriyle uzlaşıya vardıkları mesajını verdi.

Ülke ismi vermeden konuşan Esad, Arap ve Batılı ülkelerden temsilcilerin Suriye’yi ziyaret etmeye başladığını, diplomatik misyonların yeniden açılması için görüşme yaptıklarını söyledi. Suriye’de savaşın yakında tamamen biteceğini ve ülkenin Arap alemindeki öncü rolünü yeniden üstleneceğini belirtti.

Esad’ın açıklaması öncesinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle Bahreyn ve Suriye Dışişleri Bakanları görüşmüştü.

Bahreynli bakan Halid bin Ahmed el Halife Bahreynli bakan, şu vurguyu yaptı: “Suriye hükümeti Suriye’nin hükümetidir, anlaşamasak bile devletlerle birlikte çalışırız, ama o devletleri yıkmakla uğraşanlarla birlikte çalışmayız.”

SURİYE’NİN YIKIMI İÇİN ÇALIŞTILAR

2011’de 22 üyeli Arap Birliği, Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı; çoğu Suriye’deki savaşa vekilleriyle müdahil olan işbirlikçi Arap ülkeleri, Şam yönetimi üzerinde baskı kurmakta başarısızlığa uğradıkça Suriye’ye ekonomik yaptırımlar uygulamaya koyulmuştu.

Türkiye ile birlikte Arap ülkelerinden özellikle Suudi Arabistan, Katar ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin diğer üyeleri, Suriye’nin meşru yönetimini devirmek için cihatçı silahlı gruplara yıllarca para ve silah desteği sunmuş, siyasi himaye altına almıştı.