Erdoğan'ın fetvacısı Karaman'dan bankalara 'faizli kredi' tepkisi: Biz böyle bir fetva vermedik

İlahiyatçı Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, "faizsiz bankacılık" iddiasıyla kurulmuş bazı bankaların kendi adını kullanarak "faizli kredi" verdiğini belirtip, "Faize fetva vermemiz sözkonusu olamaz" dedi.

Erdoğan'ın fetvacısı Karaman'dan bankalara 'faizli kredi' tepkisi: Biz böyle bir fetva vermedik

Kamuoyunda “Erdoğan’ın fetvacısı” olarak bilinen Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman, faizli kredi veren katılım bankalarının soranlara “Hayrettin Karaman’dan fetva aldık” dediğini ancak kendisinin böyle bir ‘fetva’ vermediğini yazdı.

Karaman bugünkü yazısında, ismini vermeden Türkiye Finans’ın yaptığı “Dert Çözen Finansman tüm zaruri ihtiyaçlarınızda yanınızda. Finansman tutarınız, beyan ettiğiniz ihtiyacınızı karşılamanız için hesabınıza geçsin, alışverişinizi hızla tamamlayın.” şeklindeki reklamı köşesine taşıdı. Karaman, reklamı görenlerin şubelere gidip konuyla ilgili bilgi almak istediklerinde kendilerine “Elli bin liraya kadar ihtiyaç kredisi veriyoruz” denildiğini ve “Ama siz faizli kredi vermezdiniz bu nasıl oluyor?” deyince de kendi ismine referans yapılarak “Ondan fetva aldık” yanıtının verildiğini belirtti.

“Erdoğan’ın fetvacısı”, böyle bir “fetva” vermediğini söylerken, konuyla ilgili nasıl “fetva” verildiğini ise bir sonraki yazısında açıklayacağını kaydetti.

Karaman’ın yazısında ilgili bölümler şöyle:

“Katılım bankalarının genel müdürlüklerinde şer’î heyetler toplanır, yeni sorular ve meseleler müzakere edilir, kesin ilke ‘faizsizliktir’, bu ilkeye harfiyyen uyularak çözümler üretilir, merkez bunları şubelere bildirir, yanlış anlama ve uygulamaları gidermek için kurslar ve dersler tertip edilir. Şimdilerde bütün bunlar da tam olarak maksadı hâsıl etmediği için bir ‘üst danışma kurulu’ oluşturuldu, bir de ‘şer’î denetim heyetleri’ kurulmaya karar verildi.

— Ne benim ne de diğer heyet üyesi arkadaşların az veya çok faize fetva vermemiz söz konusu ve tartışma mevzuu bile olamaz.

***

Peki, bugün ne yapılıyor ve “dert çözen finansman”a nasıl fetva verilmiştir?

Yarın devam edelim.”