Erdoğan'ın danışmanı Yasin Aktay: Uluslararası güçler Tayyip Erdoğan'ın yanında

AKP Genel Başkanı Danışmanı Yasin Aktay, "uluslararası güçler"in Tayyip Erdoğan'ın aleyhinde olmadığını belirtirken, örnek olarak Kaşıkçı cinayetiyle ilgili sergilenen politikayı örnek verdi.

Erdoğan'ın danışmanı Yasin Aktay: Uluslararası güçler Tayyip Erdoğan'ın yanında

AKP Genel Başkanı Danışmanı Yasin Aktay, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’yle ilgili soruları cevaplarken dikkat çeken ifadeler kullandı.

Erdoğan’ın uluslararası planda çok büyük bir “talih”i olduğuna inandığını belirten Aktay, uluslararası konjonktürün Erdoğan profilindeki bir kişiye çok ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, “Ben uluslararası güçlerin, Tayyip Erdoğan’ın aleyhinde olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

AKP’ye yakın Superhaber‘e konuşan Aktay, örnek olarak Kaşıkçı cinayetini hatırlatırken Erdoğan’ın olayın akabindeki işbirlikçi tavrını överek “Kaşıkçı olayında Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu makul, bilge ve soğukkanlı kişiliği karşımızda olduğunu düşündüğümüz dünyada çok büyük bir takdir ile karşılandı. Bu durum bazen kendi kendimize boşuna kahrediyor olduğumuzu düşündürdü. Ve bu kişilik uluslararası konjonktürde sorun üreten değil sorun çözen kişilik olarak temayüz ediyor.” ifadelerini kullandı.

“KRAL İLE ARASINDA ÇOK GÜZEL BİR İLİŞKİ VAR”

Erdoğan’ın danışmanı Aktay, kendisiyle yapılan röportajda  “Arapların ikinci ülkesi, Suudi Arabistan halkıyla iki devlet tek millet gibiyiz” şeklinde sözleriniz var. Suudilerle ilişkilerimiz ne noktada?” sorusunu da şu sözlerle yanıtladı:

“Suudi Arabistan’da ilişkilerimiz gayet güzel hiç yoksa 500 bin Suudi vatandaşının Türkiye’de yatırımları var. O insanlar Türkiye’ye aboneler adeta. Bir ayakları Türkiye’de. Hac 120 bin, umre için 200 bin kadar insanın Suudi Arabistan’a ziyareti aramızda bir bağ oluşturuyor. Suudi Arabistan halkı için Tayyip Erdoğan çok önemli bir lider. Bugün Kral Abdülaziz ile arasında çok güzel bir ilişki var. Neticede Suudi Arabistan’ı temsil eden bir kraldır. Kaşıkçı olayı dolayısıyla aramızın iyi olması, Suudi Arabistan’ın en üst düzeyinden geldiği düşünülen bir cinayeti göz ardı etmemizi gerektirmediği gibi hesabını da sorarız. Hem siyaseten, hem yargı yönünden. Biz bu konuda Suudi makamlarından adalet talep ediyor olmamız Suudi devletine veya halkına karşı olduğumuz anlamına gelmez. İyi ilişkiler kapsamına bu girmez.”

KAŞIKÇI CİNAYETİ: KRALI UZAK TUTUYORUZ

Aktay, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Erdoğan’ın Washington Post’a yazdığı makalede “Kral’ın emri olduğunu inanmıyorum” demesi ile Trump’ın “Suudilere inanıyorum” sözleri hatırlatılarak, “Selman’ın denklem dışına itileceğine inanıyor musunuz?” şeklinde sorulan soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Kral Selman’ı biz bu işten uzak tutuyoruz. Ben derin devlet diye bir kavram kullanmıştım. Derin devlet dediğimiz hangi düzeyde olursa olsun devlet içinde örgütlenmiş bir yapı. Devleti Kral Selman yönetiyor, derin devlet onun altındaki her düzeye çıkmış olabilir. Bu anlamda devlet içinde ikilik oluşmuş durumda. Bir tarafta Kral Selman’ın yönettiği meşru bir devlet var, diğer tarafta bu tür operasyonları yapabilen bir devlet var. Selman’a düşen kim olursa olsun ki oğlu ise de bu devleti ayıklamak. Öyle görünüyor ki bütün katiller, korumaları, danışmanları oğlu Selman’ın ofisiyle irtibatlı. Derin devlet o düzeye kadar yayılmış. Kolay olmasa bile Kral için imkansız değil.”