Erdoğan'a soru sormak yasak

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi TBMM Başkanlığı'nca reddedildi.

Erdoğan'a soru sormak yasak

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi, “Cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı” gerekçesiyle, TBMM Başkanı Yıldırım tarafından iade edildi.

Yazılı soru önergesinin iade edilmesine tepki gösteren Gürer, “Yeni sisteme göre tüm yetkiler cumhurbaşkanında toplandı. Milletvekili olarak, bakanlıkların tüm yetkilerini uhdesine alan cumhurbaşkanına soru soramayacaksak, bunun adı nasıl demokrasi olur?” diye sordu.

Yeni sistemde Erdoğan’a soru sormak yasak

16 Nisan referandumunda oylanan ve şaibeli şekilde kabul edilen yeni Anayasa, 24 Haziran seçimlerinin ardından uygulamaya konuldu. Tüm yetkileri tek adam olarak kendinde toplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Soru bile sorulamayacak” bir döneme geçildi.

Gürer, Erdoğan’ın “Ülkemizde Suriye’den  göç ile gelen kişi sayısı kaçtır? Kaç Suriyeliye T.C. kimliği verilmiştir? Göç ederek ülkemize yerleşen kaç Suriyeli seçimde oy kullanmıştır?” ve “2016-2018 yılları arasında kaç şirkete kayyım atanmıştır? Kaç şirketin mal varlıklarına el konulmuştur? Kayyım atanan şirketlerin devlet bankalarında kullandığı kredi toplamı ne kadardır” gibi soruları yanıtlamasını istedi.

TBMM Başkanı ve eski başbakanı Binali Yıldırım tarafından Gürer’e gönderilen iade yazısında ise “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 98. maddesi beşinci fıkrasına göre ‘yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. İlgili soru önergeleriniz, Anayasa’da öngörüldüğü şekliyle cumhurbaşkanı yardımcısı ya da bakanlara yönetilmesi halinde işleme konulabilecektir” ifadelerine yer verildi, açıkça Erdoğan’a soru sormak yasak dendi.

Gürer ise Türkiye’de icranın belirleyicisi ve başı olduğu gibi her konuda tek karar merci konumunda yetkisi olan cumhurbaşkanının, yazılı soru önergelerine dahi yanıt vermeyecek olmasındaki çelişkiye değindi. Gürer, “Milletvekili olarak, her konuda yetkili ve belirleyici tek adam olan cumhurbaşkanına soru sorulamayacaksa bunun adı nasıl demokrasi olur?” dedi.

16 Nisan referandumu ile anayasanın değişmesi sonucu ülkemizin parlamenter sistemden, tam anlamıyla ‘tek adam’ yönetimine geçtiğini belirten Gürer, “Böylesine geniş yetkilerle donatılan cumhurbaşkanına yazılı soru önergesi bile verilemiyor. Parlamento ise adeta komisyon salonlarına dönüştü. Yeni düzenlemeye göre, milletvekillerinin soru ve önerilerini muhatap alacak bakanlar parlamentoda yok” diye konuştu.