Erdoğan Washington Post'a yazdı: Cemal Kaşıkçı'nın katledilme emri, Suudi hükümetinin en üst makamlarından geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington Post gazetesi için bir makale kaleme aldı. Erdoğan'ın yazdığı makalede, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından Türkiye'nin aldığı tavrı değerlendirdi.

Erdoğan Washington Post'a yazdı: Cemal Kaşıkçı'nın katledilme emri, Suudi hükümetinin en üst makamlarından geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington Post gazetesi için bir makale kaleme aldı. Erdoğan’ın yazdığı makalede, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Türkiye’nin aldığı tavrı değerlendirdi.

Erdoğan makalesinde “Hiç kimse bir daha bir NATO müttefikinin toprağında böyle bir suç işlemeye cüret etmemelidir. Eğer bu uyarıyı göz ardı edenler olursa, çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacaklardır.” dedi.

“Suudi Arabistan’ın, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi hakkında hala cevaplaması gereken birçok soru var” başlıklı makalede “Cemal’in katledilmesi emrinin, Suudi hükümetinin en üst makamlarından geldiğini de iyi biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Erdoğan, geçtiğimiz bir aylık süre zarfında olayı tüm yönleriyle aydınlatmak için elindeki tüm imkanları seferber ettiğini belirtti.

“Bu gayretlerimiz neticesinde, tüm dünya Cemal Kaşıkçı’nın soğukkanlı biçimde bir suikast timi tarafından öldürüldüğünü öğrendi. Cinayetin önceden planlandığı kesin olarak ortaya çıktı.”

“Cenaze nerede? Yerel işbirlikçi kim?”

Söz konusu olayın tüm detaylarının aydınlatılmasının çok önemli olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu detaylardan daha önemsiz olmayan bazı soruların yanıt bulması, bu menfur olayı daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Cemal’in cenazesi nerededir? Suudi yetkililerin cenazeyi teslim ettiklerini öne sürdükleri ‘yerel işbirlikçi’ kimdir? Bu ince ruhlu insanın, katil emrini kim vermiştir? Maalesef Suudi makamları bu soruları yanıtlamayı reddetmektedir.

“Cinayeti işleyenlerin, Suudi Arabistan’da derdest edilen 18 şüphelinin içinde olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde bu şahısların kendilerine verilen ‘Cemal’i öldürme ve Türkiye’den ayrılma’ emirlerini yerine getirmek üzere geldiğini de biliyoruz. Son olarak Cemal’in katledilmesi emrinin, Suudi hükümetinin en üst makamlarından geldiğini de iyi biliyoruz.”

“Kanıtları paylaştık”

Dünyanın aynı soruları sormaya devam etmesi amacıyla ellerinde bulunan kanıtları Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ‘dost ve müttefik’ ülkelerle paylaştıklarını ifade eden Erdoğan, makalesine şöyle devam etti:

“Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Hadim ül-Haremeyn Kral Selman’ın verdiğine inanmam kesinlikle mümkün değildir. Dolayısıyla bu cinayetin, Suudi Arabistan’ın resmi politikasını yansıttığına inanmak için de herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

“Bu itibarla Kaşıkçı cinayetini iki ülke arasında bir ‘problem’ olarak görmek yanlış olacaktır. Öte yandan Riyad’la uzun yıllara dayanan dostluğumuz, gözlerimizin önünde işlenen bu planlı cinayeti görmezden geleceğimiz anlamına gelmemektedir.”