Erdoğan ve Merkel'den ortak basın toplantısı: Bir gazeteci dışarı atıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda beklendiği üzere 'Can Dündar' gerilimi yaşandı.

Erdoğan ve Merkel'den ortak basın toplantısı: Bir gazeteci dışarı atıldı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya’ya resmi ziyareti kapsamında Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Görüşme sonrası Erdoğan ve Merkel yaklaşık bir saat ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, “Kalıcı bir ekonomik büyüme sağlayan Türkiye istiyoruz” ifadelerini kullanarak iki ülke arasında işbirliğini arttırmaya yönelik adımlar atılacağını belirtti. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yarın bir görüşme daha gerçekleştirecek.

Toplantıda bir gazeteci de polis tarafından dışarı çıkarılırken,Merkel’in basın toplantısındaki, ‘Türkiye ile hukuk ve basın özgürlüğü konusunda fikir ayrılıklarımız var. Türkiye’nin tutumunu biliyoruz ama Gülen hareketini PKK’yla bir tutmak için daha çok bilgiye ihtiyacımız var” sözleri dikkat çekti.

Merkel’in konuşmasında öne çıkan başlıklar şu şekilde;

“Ekonomik açıdan istikrarlı bir Türkiye istiyoruz”

Merkel konuşmasında, camilere yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu, karşılıklı güven ortamını daha da sağlamlaştırmak niyetinde olduklarını vurgularken yarınki görüşmede Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşları konusu hakkında çözüm için masaya oturacaklarını ifade etti.

Merkel Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik krize de vurgu yaparak “Ekonomik açıdan istikrarlı bir Türkiye istiyoruz.” dedi.

Göç konusunda da Türkiye’nin olağanüstü bir performans sergilediğini ifade eden Merkel, İdlib’de kırılgan bir durum dolduğunu belirtirken, “Suriye konusunda dörtlü liderler zirvesinin kasım ayında yapılması için çalışıyoruz” dedi.

“FETÖ konusunda daha çok nesnel bulguya ihtiyacımız var”

Almanya’nın FETÖ konusunda adım atmasına yönelik vurgularına Merkel şu yanıtı verdi: “PKK, Almanya’da yasaklıdır. FETÖ konusunda daha çok nesnel bulguya ihtiyacımız var. FETÖ ile ilgili bazı vakalarda iddianamenin bile hazırlanmadığı durumlar var. Bunlar çok muğlak oluyor. Darbeyi kınıyoruz. Gülen Hareketi’ni PKK ile aynı konumda değerlendirmemiz için Almanya’da daha çok bilgiye ihtiyacımız var.”

Merkel son olarak Can Dündar konusuna da değindi. Can Dündar konusunda ihtilafların olduğunu belirten Almanya Başbakanı basın toplantısına katılmamasının Can Dündar’ın kendi kararı olduğunu ifade etti.

ERDOĞAN 

“Ekonomimiz sağlam temeller üzerinde”

Basın toplantısında söz alan Erdoğan ise, Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde olduğunu ifade etti. Almanya ile ekonomik ilişkileri devam ettirmeyi istediğini belirten Erdoğan aynı işbirliğinin “terör örgütleri ile mücadelede” de olması gerektiğini vurguladı.

“Türkiye yargısını eleştirme hakkınız yok”

“FETÖ’nün yüzlerce mensubu buralarda bulunuyor. Birbirimize olan öz güvenle kimi yakalıyorsak bunu teslim etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır. Aramızda suçluların iadesi anlaşması var. Buradan hareketle ülkelerimizin huzuru için güvenlik noktasında çok büyük önem arz ediyor.” ifadelerini kullanan Erdoğan, Almanya Başbakanına “Türkiye yargısını eleştirme hakkınız yok. Bazen benim de hoşuma gitmeyen kararlar oluyor ama kabul ediyorum. Saygı duyarsınız duymazsınız o ayrı bir konu.” dedi.

Erdoğan’a Alman bir gazetecinin tutuklu Enver Altaylı ile ilgili sorduğu soruya Erdoğan tepki gösterdi. MİT eski mensuplarından 73 yaşındaki Enver Altaylı’nın ‘FETÖ’den tutuklanmasına yönelik olarak Erdoğan şöyle konuştu: “Enver Altaylı ismini verdiniz. Ben sorsam Enver Altaylı’yı tanır mısınız diye sorsam, bilir misiniz? Türk yargısı acaba bu kişiyi niçin tutuklamış? Onun için yargıya saygı durmak zorundayız.”

“Can Dündar ajandır”

Can Dündar’ın basın toplantısına katılmaması haberleri ve bunla ilgili gelen soruya da Erdoğan “Can Dündar’ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa ettiğini ve 5 yıl 10 aya mahkum olduğunu biliyorsunuzdur. Bu kişi kaçıp Almanya’ya gelmiştir. Bu şekilde başka kişi olsa ve Almanya istemiş olsa ben iade ederim. Olayın aslı budur. Bilmenizde fayda var.” ifadelerini kullandı.

GAZETECİ DIŞARI ATILDI

Erdoğan’ın “yargı kararları saygı duymak durumundayız” dediği sırada salonda bulunan Adil Yiğit isimli bir gazetecinin yaka paça dışarı atıldığı görüldü. Bu sırada Erdoğan’ın Merkel’e bakarak güldüğü görüldü.