Erdoğan: Trump Halkbank için talimat verdi, hemen ertesi gün aradılar

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ortak basın toplantısında Trump ile yaptığı telefon görüşmesindeki konuşmaları aktardı.

Erdoğan: Trump Halkbank için talimat verdi, hemen ertesi gün aradılar

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi.  Basına kapalı yapılan Mabeyn Köşkü’ndeki baş başa görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşme sonrası iki isim kameralar karşısına geçti.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa’nın başkenti Paris’te yüz yüze görüşeceklerini belirtti.

Erdoğan, Hazine ve İçişleri Bakanlarına yönelik ABD ile karşılıklı olarak uygulanan yaptırımların kaldırılmasına iişkin de “Eş zamanlı olarak yaptırımı kaldırma kararına varmıştık. Yaptırımlar kaldırıldı. Yaptırımları eş zamanlı olarak kaldırdık.” dedi.

“KIRIM’IN İLHAKINI TANIMAYACAĞIZ”

Erdoğan, Türkiye’nin daha önce de bir çok dile getirdiği Kırım’ın ilhakını tanımayacağına dair sözünü tekrar ederek şunları söyledi:

“Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı tekraren vurguladık. Ülkemiz, Ukrayna’daki reform sürecini gönülden desteklemektedir. Reformların başarıya ulaşması, tüm bölgenin yararına olacaktır. Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların da bir an evvel barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz. İkili ve heyetler arası görüşmelerimizde bölgesel sorunları da ele alma fırsatımız oldu. Bu vesileyle Ukrayna’nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasına dair tutumu güçlü bir şekilde yineledik. 15 Temmuz’un ardından Ukrayna makamları, dostluğumuzun gereğini yaparak desteklerini göstermişlerdir Önümüzdeki dönemde de Ukrayna’daki FETÖ varlığının tümüyle ortadan kaldırılması için iş birliğimizin devam edeceğine inanıyorum.”

“TRUMP HALKBANK VE MENBİÇ İÇİN TALİMAT VERDİ”

Erdoğan, Trump ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin “Malum finans meselesi ile alakalı Halk Bankası’na yönelik adımlardı. Bu konuları kendisiyle görüştük. Bu konularla ilgili de ‘İlgili bakan arkadaşlarıma hemen talimatı vereceğim’ dedi. Münbiç’le ilgili de ‘İlgili bakan arkadaşlarıma hemen talimatı vereceğim’ dedi. Münbiç’le ilgili bakan arkadaşlarına verdiği talimatı gerçekten de gördük. Savunma Bakanları hemen Savunma Bakanımızı aradı. Aynı şekilde Hazine ve Maliye Bakanları da bizim Hazine ve Maliye Bakanlarımızı aradı. Görüşmeleri devam ediyor.” diye konuştu.