Erdoğan: Para dediğiniz bugün yoktur, yarın bulursunuz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Trabzon'daki Dayanışma Meclisi'nde konuştu. 

Erdoğan: Para dediğiniz bugün yoktur, yarın bulursunuz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin Trabzon’daki Dayanışma Meclisi’nde konuştu.

Erdoğan’ın AKP etkinliğindeki yaptığı konuşmanın öne çıkan başlıkları şöyle:

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminde şahsıma verdiğiniz yüzde 69 oranında destek için sizlere şükranlarımı sunuyorum.Ama parlamentoda maalesef iş iyi değil. Orada durum çok çok kötü. Ben tabi parlamentoda daha farklı şeyler bekliyordum Trabzon’dan. İstiyordum ki netice çok farklı olsun. Ama maalesef orada 55,1 aldık. E Trabzon’a bu uymuyor, daha ileri olması lazım. Niye? Trabzon’un mayasında bu var. Ben buna inanıyorum. Milletimizin iradesini sandıktan yönlendiremeyenler her dönemde farklı araçlarla üzerimize geldiler.

“OYUNUNUZU GÖRDÜK, MEYDAN OKUYORUZ”

Erdoğan geçtiğimiz haftada zirve yapan döviz kurlarındaki dalgalanmayla ilgili olarak ABD, İngiltere ve Yunanistan’daki krizleri karşılaştırarak ‘ekonomik savaş’ tespitini yineledi:

Provokasyonla darbeyle yapamadıklarını şimdi parayla gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Buna açık ifadeyle ‘ekonomik savaş’ derler. Ülkemizde döviz kurunun 15 Temmuz öncesi bulunduğu 2,8 seviyesinden bugün 6 lirayı geçmesinin ne ekonomik ne de mantıklı bir izahı vardır. Türkiye 20 yıl önce Asya ülkelerinde yaşandığı gibi bir finans kriziyle mi karşı karşıya? Hayır. ABD ve İngiltere’de olduğu mortgage kriziyle mi karşı karşıya? Hayır. Yunanistan gibi iflas mı söz konusu? Ama buna rağmen kredi kuruluşları onu yine yükseltiyorlar. Dedim ya ekonomik savaş. Peki fırtınanın sebebi nedir? Ekonomik hiçbir sebebi yok. Bu işin bir adı var mıdır? Vardır, Türkiye’ye operasyon çekmektir. Trabzon’dan ilan ediyorum, oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz.

Şunu bilmelerini istiyoruz. Teslim olmayacağız, üretmeye devam edeceğiz. İstihdamımızı genişletmeye devam edeceğiz. Fabrikalarımızın çarklarını işletmeye devam edeceğiz. Siz dolarla üzerimize gelirseniz, biz de başka yollarla işlerimizi yürütmenin çarelerini arayacağız. Şimdi meydanda turistleri gördüm. Kardeşlerim, siz zaten misafirperversiniz. Onlara misafirperverliğinizi daha da artırarak devam ettirin. Çünkü onlar size, birileri dolar kaçırırken onlar da size dolar getiriyor. Birileri kapıları kapatır, mevlam başka kapılar açar

SENİNLE AFGANİSTAN’DA SOMALİ’DE BOSNA’DA BERABER OLDUK

Erdoğan Trump yönetimindeki ABD’ye serzenişlerini yinelerken yeniden “stratejik ortaklık” hatırlatmasında bulundu ve “Seninle Afganistan’da Somali’de Bosna’da beraber olduk. Şu anda Kabil’de havalimanını biz kuruyoruz. Böyle stratejik bir ortağını, PYD YPG gibi terör örgütlerini sahiplenerek nasıl bir kenara koyarsın? Bir papaz için 81 milyonluk Türkiye’yi feda etmeye kalkıyorsun. Kusura bakma gereği neyse onu yaparız.” ifadelerini kullandı.

“MESELENİN PAPAZ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER KENDİLERİNE GELSİNLER”

ABD ile yaşanan Papaz Brunson gerilimine de değinen Erdoğan, CHP’li Akif Hamzaçebi ve MHP’li Devlet Bahçeli’ye de teşekkürlerini ileterek şöyle devam etti:

“Talimatla Türkiye’ye boyun eğdiremezsiniz. Görünen o ki hukuk dilinde anlamıyorlar. Başka dilden anlıyorlar. Biz o dilden konuşmasını da biliriz. Tüm dünyaya ticaret savaşı açana cevabımızı yeni ittifaklara, yeni işbirlikleri ile veririz. ABD kaynıyor, yapılan iş yanlış diyorlar. Yüzlerce milyon kardeşimiz için sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bu millet nice mücadeleleri bileğinin hakkıyla zaferle neticelendirdi.”

Meselenin yargılanan papaz olduğunu sanacak kadar basit düşünenler varsa bir an önce kendilerine gelsinler. Yerli ve milli düşünme mantığı Kılıçdaroğlu’nda yok. Ama Sayın Akif Hamzaçebi bir duruş ortaya koydu. Ama Genel Başkanı değil. Sayın Bahçeli’ye teşekkür ediyorum.

“PARA DEDİĞİNİZ BUGÜN YOKTUR, YARIN BULURSUNUZ”

Erdoğan bir kez daha yastık altındaki dövizleri bozdurma çağrısını yinelerken şu sözleri sarf etti:

15 Temmuz darbe girişimi bir kez daha bu milletin istikbali için yollara düştüğü bir imtihandır. Hamdolsun bu imtihandan çıktı. Aynı çevreler güney sınırlarımız boyunca bir terör koridoru kurmaya kalktılar. Bu planı da bozduk. Bel altı işlere yöneldiler. En büyük üzüntümüz karşımızda delikanlıca mücadele eden rakip bulamamamızdır. Bir olarak üstesinden geleceğiz. Para dediğiniz bugün yoktur yarın bulursunuz. Onlar şu anda sakalımızı tıraş ediyorlar bilmiyorlar ki yarın daha gür çıkacak.

Yastık altı dövizi olanlar lütfen bunları bankalarda Türk Lirasına çevirsinler. Bunlara İstiklal ve istikbal mücadelemizi verelim. Milletimizin maruz kaldığımız bu ekonomik saldırı karşısında birliğini koruyor olması en büyük gücümüzdür.

Terör örgütleriyle kesintisiz bir mücadele yürütüyor her hafta ortalama 50 teröristi etkisiz hale getiriyoruz. Suriye’de inşallah yakında yeni yerleri de güvenli hale getirmiş olacağız. Şu anda ülkemizden güvenli yerlere dönenlerin sayısı çeyrek milyonu buldu. İdlib’de diğer bölgelerdeki benzer bir felaketin yaşanmaması için hem diplomatik hem askeri çalışmalarımıza hız verdik.

Ekonomide 100 günlük icraat programımızı harfiyen uyguluyoruz. Ülkemize destek veren dostlarımıza teşekkür ediyorum. İhracatçılarımız alternatif pazarlar için gece gündüz çalışıyor.”

Türkiye’nin ayağına döviz kuru dolaştığını ancak tökezlemeyeceğini anlatan Erdoğan, “Türkiye’yi anlamak isteyen kurumlarımızın kuruluş tarihine baksın. Kara Kuvvvetleri Komutanlığımız bu yıl 2227. yıldönümünü kutladı. Böyle bir ülkenin ayağına döviz kuru dolaştı diye tökezleyeceğini sanmak ahmaklıktır.” derken, ABD’ye karşı şiir arayışını ise ancak Komünist Şair Nazım Hikmet’ten karşıladı ve “Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın, yok edin insanın insana kulluğunu, bu dâvet bizim…” dizelerini okudu.

Erdoğan konuşmasında ABD’de tutulu Halkbankası Genel Müdür yardımcısını da anarak şöyle devam etti:

“Şimdi yeni bir şey daha çıkardılar. Demir çelik de bize yaptırım. Amerika bak, Dünya Ticaret Örgütü var. Bu örgütün kuralların içerisinde senin kuralsızlığın yok. Biz uluslararası hukuka göre hareket ederiz. Hukuk tanımama gibi bir anlayış Türkiye’de yoktur. Dolayısıyla biz kendilerini hukuka davet ediyoruz.

Biz sizinle NATO’da beraber değil miyiz? Beraber hareket etmiyor muyuz? Stratejik ortak değil miyiz? Ne oldu şimdi size? Bu ortaklığı niye bozuyorsunuz? Suç onlarda. Senin adamın suçluysa, terör örgütleriyle ilişkisi varsa bu ülkenin de bir yargı sistemi var. Gereği neyse bunu yapar.

Halkbankası genel müdür muavinini hiç suçu yokken tutuklayacaksın, siz kalkıp Halkbankamıza hiçbir ilgisi alakası yokken yaptırım uygulayacaksın. Eee? Türkiye’den de kalkıp farklı şeyler isteyeceksin. Biz burada bir mütekabiliyet anlayışıyla hareket etmiyoruz. Sen öyle yaptın da biz öyle yapıyoruz diye değil. Suç işleyen bedelini ödeyecek, olay budur.

Biz bugüne kadar Amerika ile hiçbir zaman kötü olmanın gayreti içerisine girmedik. Ama eğer böyle gidecekse Arapların bir sözü var ‘men dakka dukka’ (Eden bulur). Biz de onu yaparız.”