Erdoğan: Musul ve Basra'da Başkonsolosluklarımız yeniden faaliyete geçecek

Erdoğan ve Irak Başbakanı İbadi basına kapalı görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

Erdoğan: Musul ve Basra'da Başkonsolosluklarımız yeniden faaliyete geçecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı İbadi basına kapalı görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Erdoğan ve İbadi, Musul ve Basra’da başkonsoloslukların açılacağını söyledi.

Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’yi Beştepe’de kabul etti. Çalışma ziyareti için Türkiye’ye gelen Irak Başbakanı El-İbadi’yi, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve İbadi basına kapalı görüşmenin ardından ortak bir açıklama yaptı

MUSUL VE BASRA’YA BAŞKONSOLOSLUK

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Gerek Musul gerekse Basra’da başkonsolosluklarımız yeniden faliyete geçecek. 2017 itibari ile aramızda 11 milyar dolarlık bir ticaret söz konusu. Tabi biz bunu yeterli bulmuyoruz ve arttıracağız. Bu anlayışla dost ve kardeş ülke Irak’la ilişkilerimiz güçlendireceğiz. Irak’ın enerji ve su problemleri hakkında adımlar atacağız. Su noktasında ne yapacağımızı biliyoruz. Enerji konusunda ise istişarelerimiz devam ediyor.

İbadi’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

Sayın Erdoğan, Irak’a su konusunda yardımcı olacaklarını bildirdi. Irak’ın yeniden imar yoluyla inşa edilmesine yardımcı olacaklarının tahaütünü de aldık. Güvenlik konusunda da önemli konulara değindik. Hiçbir terör örgütünün sınırlarımızda aktif olmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda Türkiye ile birlikteyiz. Sınır güvenliğini sağlayacağız. Yatırımlar, sosyal ve siyasi ilişkilerin gelişmesinde yardımcı olacaktır.

Elektrik ve petrol hatlarının açılması için çalışmaları başlattık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ad değindiği gibi Musul ve Basra’da başkonsolosluklar kısa sürede faliyete geçecek. İkinci bir gümrük hattının açılması konusunda çalışmalar devam etmektedir. Türkiye’yi şu anda yaşamış olduğu ekonomik sorunlar konusunda destekliyoruz. Türkiye’den çok destek gördük ve yanlarındayız.