Erdoğan Köln'deki cami açılışında konuşuyor: İslam'da terörün yeri yoktur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Köln'deki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Merkez Camisi'nin açılışında konuşuyor.

Erdoğan Köln'deki cami açılışında konuşuyor: İslam'da terörün yeri yoktur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Köln’deki Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camisi’nin açılışında konuşuyor.

Erdoğan’ın sürdürdüğü konuşmasından önemli kesitler şöyle:

“Buradan Almanya’nın dört bir yanındaki 3,5 milyon kardeşimin her birine en derin saygılarımı gönderiyorum. Kökeni, vatanı, ten rengi farklı olsa da kalbi bizimle çarpan tüm Müslüman kardeşime de selamlarımı iletiyorum.

İlginiz ve ahde vefanız için sizlere teşekkür ediyorum. Almanya ziyaretim vesilesiyle DİTİP Köln Merkez Camii’nin resmi açılışını sizlerle yapmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bir kez daha özellikle dostum Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’e nazik daveti için teşekkürlerimi sunuyorum. Böyle güzel bir vesileyle bizleri ağırlayan Köln halkına da gönülden teşekkür ediyorum.

Hamd olsun kritik bir dönemde son derece verimli, son derece başarılı bir ziyaret yaptık. Gerek Steinmeir ile gerek Merkel ile görüşmelerimizde iki ülkeyi yakından ilgilendiren meseleleri samimiyetle ele aldık.

İki gün boyunca yaptığımız temasların köklü Türk-Alman dostluğunu daha da perçinlediğini düşünüyorum. Almanya ile son dönemdeki bazı fikir ayrılıklarını bir yana koyarak bundan sonra ortak menfaatlerimize odaklanmamız gerektiğini vurguladım.

Terör örgütleriyle mücadeleden, mülteci krizine, Suriye’deki çatışmalardan ticaret savaşlarına kadar her alanda işbirliğimizi güçlendireceğiz.”

‘Dar görüşlü çevrelere rağmen Alman siyasetçiler yanımızda yer aldı’

“Bu işbirliğinin faydalarını herkesten önce Almanya genelinde yaşayan 3,5 milyonu aşkın insanımızın hissedeceğine inanıyorum. Yeni dönem siz kardeşlerimiz için de daha huzurlu ve özgür günlere vesile olacaktır.

Kardeşlerim, bugün burada hep birlikte gerçekten tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. DİTİB Merkez Camii ve Külliyesi’nin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu muhteşem eserin Köln’e kazandırılmasında emeği geçen herkese şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Caminin temeli atıldığı zaman kimi dar görüşlü çevreler protestolar düzenlemiş, caminin inşasına karşı çıkmışlardır.

Bu protestolara rağmen pek çok Alman siyasetçi projeyi tescil etti, DİTİB’in ve Türk toplumunun yanında yer aldı. Ben kendilerine bir cumhurbaşkanı olarak tekrar teşekkür ediyorum. Aynı şekilde caminin yapımına, bu şehirde yaşayan farklı dinlerden, kültürlerden dostlarımız da güçlü destek verdi.”

Camimiz sayın eyalet valisine de az önce onu söyledim. İslamda cami nedir? Cami, toplanılan yer. Bir diğer ifadeyle cemeden, birleşen, birleştirilen bu anlama gelir. Burada ayrım yok, burada ayrımcılık yok, burada bütünleşme var, birleşme var ve hep birden Allah’a yönelme var. ”

‘İslam barış dinidir, terörün yeri yoktur’

“Buradan nasibini alan teröre karışmaz. Buradan nasibini alan, İslam barış dinidir. İslamda terörün yeri yoktur. DEAŞ filan falan bunların İslamla yakından uzaktan alakası yoktur. Bizim bu barış kavramına her Müslümanın o anlayışla hareket ederek, hareket etmesi, davranması gerekir.”