Erdoğan 'burası Türkiye, Amerika değil' demişti: Bakanlıktan Amerikan Dolarlı ihale ilanı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dolar kurundaki artış sonrası Türk lirası ile alış veriş yapılması gerektiğine dair konuşmalarının aksine bir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın dolarla ihale yaptığı ortaya çıktı.

Erdoğan 'burası Türkiye, Amerika değil' demişti: Bakanlıktan Amerikan Dolarlı ihale ilanı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dolar kurundaki artış sonrası Türk lirası ile alış veriş yapılması gerektiğine dair konuşmalarının aksine bir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın dolarla ihale yaptığı ortaya çıktı.

Döviz krizi sonrası AKP hükümeti dolarla kira sözleşmesi yapılmasını dahi yasaklamış, Erdoğan da dolar kullanmakta ısrar edenleri uyararak “Bunun bedelini öderler. Burası Türkiye, Amerika değil” demişti.

Şanlıurfa, Hatay ve Niğde’de kurulacak bin megavatlık güneş enerjisi santrali için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayınladığı ilanda ihaleye dair teminat mektuplarını Amerikan Doları cinsinden istedi. İhalenin başlangıç tavan fiyatının ise üretilecek kilovat başına 6.5 Dolar olarak belirlendiği açıklandı.

Güneşe dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları’nın (YEKA) kullanım tahsisine ilişkin Resmi Gazete’de bugün yayınlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilanında Şanlıurfa Viranşehir’de 500 megavat, Hatay-Erzin’de 200 megavat ve Niğde-Bor’da 300 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulacak denildi. İhaleyi kazanan firmalara YEKA’ların 30 yıllığına tahsis edileceği açıklandı.

OdaTV‘nin haberine göre, 3 YEKA için son başvurular 31 Ocak 2019’a saat 12.00’ye kadar yapılabilecek. Şanlıurfa-Viranşehir için 3 milyon, Hatay-Erzin için bir milyon 500 bin, Niğde – Bor için 2 milyon Amerikan Doları teminat mektubu isteniyor. İhalenin kazanılması halinde sözleşme imzalanmadan bir gün önce 10 yıl süreli tamamen ve kısmen nakde çevrilebilecek. Limit dışı Şanlıurfa – Viranşehir için 15 milyon, Hatay – Erzin için 8 milyon, Niğde-Bor 12 milyon Amerikan Doları değerinde teminat mektubu idareye sunulacak. Yayımlanan ilana göre ihalenin başlangıç tavan fiyatı kilovat başına 6 buçuk Dolar, elektrik enerjisi alım süresi ise 15 yıl olarak açıklandı.