Erdoğan Bakü'de konuştu: Enver Paşa'yı rahmetle anıyorum

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da Bakü'nün Kurtuluş yıldönümünde konuşuyor.

Erdoğan Bakü'de konuştu: Enver Paşa'yı rahmetle anıyorum

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’da Bakü’nün Kurtuluş yıldönümünde konuşuyor. Erdoğan konuşmasında “Kafkas İslam Ordusunu Azerbaycan’a gönderilmesini sağlayan Enver Paşa’yı, rahmetle yad ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bakü’de Azadlık Meydanı’nda Kafkas İslam Ordusu’nun teşkilinin ve Bakü’nün Kurtuluşu’nun 100. yıl dönümü törenine katıldı.

Törende konuşma yapan Erdoğan “25 sene önce Hocalı’da yaşananların, Yukarı Karabağ’da yaşananların hesabını vermeyenlerin katilleri kahraman ilan edenlerin bize verebileceği hiçbir tarih dersi yoktur.” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Onlar fedakarlıkları ve cesaretleriyle geride nesilden nesile gururla anlatılacak şanlı bir destan bırakarak Türkiye ve Azerbaycan’ın ebedi kardeşliğinin nişanesi oldular. 1132 şehit mezarıyla Azerbaycan Türkiye’den sonra en fazla şehitliğimizin ve şehit mezarımızın bulunduğu ülkedir. Burada koyun koyuna yatan şehitlerimiz aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki kader ortaklığının da timsalidir.”

“15 Eylül 1918 yılında şu an üzerinde bulunduğumuz topraklarda yaşanan asla sıradan bir hadise değildir. Bir asır önce burada verilen mücadele bizim kardeşliğimizin, dostluğumuzun birlik ve beraberliğimizin de sembolüdür. Geçmişi bilmeden bir asır önce Nuri Paşa ve Askerlerinin ta binlerce kilometre öteden Bakü’ye koşmalarının sebebini anlamadan, şu dayanışma tablosunun manasını da kavrayamayız.”

“Bu büyük zaferi önemsiz göstermeye çalışan bazı çevreler olduğunu biliyoruz. Osmanlı’nın imzaladığı Mondros ateşkes antlaşması maalesef bu çevrelere imkan vermiş ve Kafkas İslam Ordusu’nun buradan çekilmesine neden olmuştur.”

“Türk askeri, bugün burada Azerbaycan ile omuz omuza bundan tam 100 yıl önce birlikte kazanılan zaferin yıldönümünü kutluyor. Bu kutlama gelecek nesillere bırakacağımız en büyük örneğidir. Bu destanın unutturulmasına asla fırsat vermeyeceğiz. Bu büyük zaferi bize armağan eden Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin ve Bağımsız Azerbaycan Ordusu’nun tüm kurucularını, Kafkas İslam Ordusunu Azerbaycan’a gönderilmesini sağlayan Enver Paşayı, bu muzaffer ordunun komutanı Nuri Paşa’yı rahmetle yad ediyorum.”