'Erdoğan Almanya'da konuşma yapmak istiyor, formül aranıyor'

Erdoğan Berlin ya da Köln'de Türklere seslenmeyi planlıyor, hükümet bir 'formül' arıyor.

'Erdoğan Almanya'da konuşma yapmak istiyor, formül aranıyor'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Eylül tarihlerinde Almanya’ya yapacağı devlet ziyaretinde bir konuşma yapmak istediği iddia edildi. Hükümet yetkililerinin Erdoğan’ın konuşma yapması için bir formül arayışında olduğu, Erdoğan’ın Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’le birlikte düzenleyeceği bir etkinliğe davet edilerek, burada bir konuşma yapmasının planlandığı iddia edildi.

DW Türkçe‘nin Alman Haber Ajansı‘na dayandırdığı haberine göre, Erdoğan Berlin ya da Köln’de Türklere seslenmeyi planlıyor.

Ajans, haberini Almanya ziyaretiyle ilgili bilgi sahibi olduğunu söylediği bir kaynağa dayandırarak verdi. Kaynakla ilgili ayrıntıya yer verilmeyen haberde, Türk yetkililerin Erdoğan’ın Köln’de konuşma yapabileceği mekan arayışında olduğu da belirtildi. Başkent Berlin’de de Erdoğan’ın konuşma yapabileceği muhtemel mekanların araştırıldığı iddia edildi.

Erdoğan ve diğer Türk hükümeti yetkililerinin Almanya’da kamuya açık konuşma yapması sorun yarattığı için hükümetin farklı bir formüller düşündüğü belirtilirken, Erdoğan’ın, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte bir tartışma etkinliğine katılmasının, Türkiye toplumu temsilcilerinin de bu programda yer almasının planlandığı iddia edildi.

Erdoğan başta olmak üzere, hükümet yetkililerinin Almanya’da konuşma yapması ülkede 2016’dan bu yana tartışma konusu olmuştu. 2016’da Almanya’da yaşayan Türkler tarafından Köln’de düzenlenen ve 40 bin kişinin toplandığı bir etkinlikte Erdoğan’ın video konferans yoluyla konuşma yapmasına dahi yüksek mahkeme izin vermemişti. Nisan 2017’de yapılan anayasa değişikliği referandumu öncesinde de Türkiye’den bakan ve AKP yetkililerinin seçim etkinliklerine katılmasına izin verilmemişti.