Erdoğan: ABD'yle yakın dostluğumuz bu süreci de fırsata çevirecek

AKP'li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York'ta patronlara seslendiği konuşmasına Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceğine "umutla" baktığını söyledi.

Erdoğan: ABD'yle yakın dostluğumuz bu süreci de fırsata çevirecek

AKP’li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York’taki resmi temaslarının son gecesinde Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansı’nda patronlara seslendi.

Erdoğan konuşmasında, ABD ile görüş ayrılıkları olduğunu ancak bu sürecin üstesinden geleceklerine inandığını belirtti. “Bugüne kadar ABD’yle pek çok badireyi atlatan stratejik ortaklığımız, bu çalkantılı dönemin de üstesinden gelecektir.” diyen AKP lideri, ABD yönetimiyle “dostlukları”nın bu süreci de “fırsat”a çevireceğine inandığını söyledi.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut yönetimle yaşadığımız görüş ayrılıklarının Türk-Amerikan ilişkilerini test ettiği bir gerçektir. Tüm hususlarda belli bir anlayış birliğine varsak da FETÖ ve PYD-YPG terör örgütüyle ilişkiler bağlamında, ilişkilerimizde maalesef kapatmamız gereken ciddi bir mesafe bulunuyor. Mevcut yönetimdeki kimi çevreler, görüş ayrılıklarımızı tehdit, baskı ve şantaj diliyle çözebileceklerini zannediyor. Ancak bu olumsuz tavır hem müttefiklerle ilişkilerde hem de Amerika’nın dünyadaki konumunda ciddi bir erozyona yol açıyor. Biz bu anlayışın devam ettirilemeyeceğini düşünüyoruz. Demokrasinin, küresel istikrarın, uluslararası hukukun ve serbest ticaretin altını boşaltan bu tavır zaten sürdürülebilir de değil. Bugüne kadar ABD’yle pek çok badireyi atlatan stratejik ortaklığımız, bu çalkantılı dönemin de üstesinden gelecektir. Ben buna böyle inanıyorum. ABD ile yakın dostluğumuz yönetimlerden bağımsız olarak bu süreci de fırsata çevireceğine yürekten inanıyorum”

“TÜRKİYE’DE 1700 ABD’Lİ FİRMA VAR”

”Bugün Türkiye’de 1700’ün üzerinde Amerikan firması teknolojiden gıdaya, sağlıktan bilişime çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Geride bıraktığımız son on yılda bu firmalar ülkemize 11,3 milyar civarında doğrudan yatırım gerçekleştirdi” bilgisini paylaşan Erdoğan, “Bugün itibariyle Türk firmalarının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yatırımı da 4,6 milyar doları geçti. ABD Ticaret Odası üyelerinin güncel yatırım değerinin de 50 milyar doları aştığını görüyoruz. İki ülke arasında ticaret hacmi 20 milyar doların üzerine çıktı. Amerika’ya olan ihracatımız 8,7 milyar dolarken ithalatımız 12 milyar dolar seviyesindedir. Bu rakamlarla ABD ihracatımızda beşinci sırada, ithalatımızda dördüncü sırada yer alıyor” diye konuştu.

“İLİŞKİLERİN GELECEĞİNE UMUTLA BAKIYORUZ”

Konuşmasının devamında “Görüldüğü gibi ülkelerimiz arasındaki ticaret dengesi Amerika’nın lehine, Türkiye’nin ise aleyhine.” diyen Erdoğan, “Bu tabloya rağmen Amerikan yönetimi Türkiye menşeili bazı ürünlere karşı korumacı adımlar atmış, ek gümrük vergileri getirmiştir. Trump yönetiminin genel olarak siyasi hedeflerine ticari konuları araç olarak kullanarak ulaşmak istemesi ekonomik işbirliğimizin ilerlemesinin önündeki engellerden biridir. Ülkemiz için iki kat arttırılan demir çelik vergileri, yaptırımlar, soruşturmalar ve tabii ki kur hareketleri mevcut yönetimin ülkemizi hedef alan adımlarından bazılarıdır. Tüm bunlara rağmen Amerika’yla olan siyasi ve ticari ilişkilerimizin geleceğine umutla bakıyoruz. Türkiye olarak mümkün mertebe serbest ticaretten yana bir dış ticaret politikası benimsedik. Uluslararası mal ticaretinin 18 trilyon dolara ulaştığı günümüzde korumacı politikalarla hiç bir yere varılamayacağı açıktır” ifadelerine yer verdi.