Erdoğan: Ekonomik savaşla karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 400 projeyi içeren '100 günlük eylem planını' kamuoyuna açıklıyor.

Erdoğan: Ekonomik savaşla karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 400 projeyi içeren ‘100 günlük eylem planını’ kamuoyuna açıkladı.

Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen programda, Cumhurbaşkanlığı ile 16 Bakanlığın önümüzdeki 100 gün içinde gerçekleştireceği icraatları tanıttı.

Programda bütçe ve kamu maliyesiyle ilgili atılacak adımlar da bulunuyor.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘YENİ SİSTEM, DEMOKRASİ TARİHİMİZİN ZİRVESİNİ OLUŞTURUYOR’

— Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne resmen geçtiğimiz 24 Haziran sonuçlarının bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyorum. 150 yıllık geçmişe sahip yönetim sistemi arayışında Türkiye, tarihi bir dönüşümü başarıyla tamamlamıştır. Bu dönüşüm, tamamen demokratik bir sistem içinde gerçekleşmiştir.

— Yeni sistemin, demokrasi tarihimizin zirvesini oluşturduğuna inanıyorum. Geriye baktığımızda pek çoğunu üzüntüyle hatırladığımız nice hadisenin ardından böylesi bir demokrasiye ulaşmamızı en büyük kazanım olarak görüyorum. Bu vesileyle Malazgirt’te kazanılan zaferle bize ebedi bir miras bırakan Sultan Alparslan’ı, Süleyman Şah’ı, Osmanlı çınarını bu topraklara diken Ertuğrul Bey’i ve Osman Gazi’yi. İstanbul’u fethederek çağ kapatıp çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han’ı, devleti yıllarca ayakta tutan Sultan Abdülhamit’i, Kurtuluş Savaşı’nın komutanı Mustafa Kemal Atatürk’ü, Adnan Menderes’i, Türkiye’nin değişimin gerisinde kalmamasını sağlayan Turgut Özal’ı ve ismini burada zikredemediğim ecdadımızın her birini hayırla yad ediyorum.

— Amacımız ecdadımızdan aldığımız emaneti daha da yükseğe çıkartarak gelecek nesillere aktarmaktır. Bugünkü proje toplantımızı bu yolda atılmış küçük ama önemli bir adım olarak görüyorum. Meclis’te ettiğimiz yeminle birlikte gerek şahsım, gerek bakanlarım, yoğun bir mesai içindeler. Bir yandan yeni yönetim sisteminin mimarisini oluşturuyor, bir yandan milletimize verdiğimiz sözleri hayata geçirecek programları hazırlıyoruz. Anayasa değişikliğine uygun şekilde, yeni sisteme geçişin gereği olarak ilka edilmesi gereken kanunları yürürlükten kaldırdık. İlk iş olarak, Cumhurbaşkanlığımızın ve bakanlıklarımızın teşkilat yapılarını oluşturduk ve bakanlarımızın atamalarını da yaptık.

— Üst düzey yöneticilerimizle ilgili hazırlıklarımız da hızla ilerliyor. Yeni kurulan başkanlıklarımızın işler hale getirilmesine ilişkin çalışmalarımız da sürüyor. Orta Vadeli Programı ağustos ayı sonuna kadar kamuoyuna ilan etmeyi planlıyoruz. 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan çalışmalarımıza başladık. Kasım ayı sonuna kadar bunu da tamamlamayı hedefliyoruz.

— 100 günlük icraat programımızın çalışmalarını sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay yürüttü. Bunlardan 100 gün içinde yapacaklarımızı maddeler halinde listeleyip bütçeleriyle birlikte bir araya getirdik. İlk 100 gün içinde tamamlanacak proje sayısı 1000’in üzerindedir.

‘400 PROJE, YENİ  DÖNEMİN ATEŞLEYİCİ GÜCÜ OLACAK’

— 100 günlük icraat programımızın çalışmalarını sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay yürüttü. Bunlardan 100 gün içinde yapacaklarımızı maddeler halinde listeleyip bütçeleriyle birlikte bir araya getirdik. İlk 100 gün içinde tamamlanacak proje sayısı 1000’in üzerindedir.

— 100 günde ve yaklaşık 46 milyar liralık bütçeyle hayata geçirilecek 400 proje, adeta yeni dönemin ateşleyici gücü olacaktır. 400 projeyi başlıklarıyla zikretmek dahil tüm günümüzü alacağı için bazı başlıkları görsel malzemeler eşliğinde açıklamakla yetineceğiz.

— Bu projelerin mevcut bütçeyle yürütülebilecek olmasına dikkat ettik. Milli Eğitim dışında bu planımızdan sapmadan devam ettik. AK Parti, bütçe disiplinine önem veren bir parti olmuştur. İnşallah önümüzdeki dönemde de aynı şekilde devam edeceğiz. Kaynakların çeşitlendirilmesi burada çok büyük önem arz ediyor. Yeni yönetim mimarimizi oluştururken tüm kurumları, ilgili bakanlıkların himayesine alınmasında hassasiyet gösterdik. Böylece Cumhurbaşkanlığı’nın tüm bakanlıkların ve kurumların faaliyetlerini daha iyi yöneteceği bir yapıya kavuştuk. Bu projelerden biri, vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştıran ve maliyetleri azaltan e-devlet sistemini etkinleştirmek olacaktır.

‘SAVUNMA SANAYİ PROJELERİNE AYRI ÖNEM VERİYORUM’

— Savunma sanayi projelerine ayrı bir önem veriyorum. Programımızda yer alan 400 projenin 48’i savunma sanayimize aittir. Her ne olursa olsun, savunma sanayi projelerinden taviz vermeyeceğiz.

— Tüm icraatları ve yatırımları Ankara’dan illerimize uzanan etkileşimle takip etme imkanına kavuşacağız. Doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurumların her birinin çok değerli projeleri var. Bunlar içinde savunma sanayii projelerine ayrı önem veriyorum. Her birini yakından takip ettiğim bu projelerle, 100 günlük dönemde elde edeceğimiz ilerleme, yeni dönem için kritik öneme sahiptir. Türkiye’nin her alanda tehdide, baskıya maruz kaldığı bir dönemde, göbeğimizi kendimizin kesmesine katkı sağlayacak her çalışma kıymetlidir.

— Lazer silahından, silahlı insansız hava aracının geliştirilmesine, roket ve füzelere, savaş uçağı tasarımından mühimmat üretimine kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor. Geçtiğimiz beş yılda yaşananlar, bunların önemini göstermiştir. Sadece bir orduya sahip olmak yeterli değildir. Güçlü bir ordu, aracından son model silaha sizin kontrolünüzde etkin olmasıdır. Göreve geldiğimizde yüzde 25 gibi kendi kaynaklarımızla bir güce sahipken, bu yüzde 65’e ulaşmıştır. Bunu artırmak durumundayız. Bugün çok ileri bir noktaya geldiğimizi memnuniyetle görüyoruz. Savunma sanayi projelerimizden asla taviz vermeyeceğiz.

ADALET BAKANLIĞI

— Adalet Bakanlığımız, 247 adalet hizmet binası, gelişmiş elektronik yargı ağı, artırılmış personel sayısı, sesli ve görüntülü ifade alma cihazlarıyla adeta devrim yapmış bir bakanlığımızdır. Bu kadar reforma rağmen FETO’nun açtığı tahribatı giderme noktasında önemli mesafe kat ettik. Bakanlığımıza sızmış olan FETO mensuplarını büyük ölçüde temizledik, ama bitmedi. Bu virüslerin tamamen değişmesi gerekiyor. Yapacağımız daha çok iş var. Yeni adli yıl ile yargıda hedef — süre uygulamasına geçiyoruz. Soruşturma ve yargılamaların önceden ilan edilecek süre kapsamında tamamlanmasını hedefliyoruz. Savcılık, mahkeme ve icra müdürlükleriyle emniyet birimleri arasındaki yazışmaların kurumlarımızın kendi sistemleri arasında entegre edilmesidir.

‘ÇOCUKLARA CİNSEL İSTİSMAR SUÇLARINDA ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ’

— Yeni sistem gerçekten çok önemli zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacaktır. 40 milyon tebligattan 28 milyonunu elektronik ortamdan gerçekleştirilmesini sağlayacak bir altyapı hazırlıyoruz. Arabuluculuk uygulamasını daha da etkinleştirerek mahkemelerimizin yükünü azaltmayı hedefliyoruz.

— Konya ve Sakarya bölge adliye mahkemelerini hayata geçiriyoruz. Bir sonraki hedefimiz Kayseri, Trabzon, Diyarbakır ve Van bölge adliye mahkemelerini hayata geçirmektir.

— Çocuklara cinsel istismar suçlarında toplumun beklentilerini karşılayacak düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Asla taviz vermeyeceğiz.

— Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız vasıtasıyla ülkemizde en büyük hizmetleri verdiğimiz kesimlere hitap ediyoruz. Dünyanın en gelişmiş sosyal güvenlik sistemine sahip ülkesiyiz. Türkiye, kendi iradesiyle aksini yapanlar dışında sosyal güvenlikten yararlanmayan hiçbir vatandaşımız yoktur. Emeklilik konusunda bizdeki kadar esnek ve kolaylaştırıcı uygulama dünyanın başka hiçbir ülkesinde yoktur.

‘DEVLET MEMURUNA, İŞÇİSİNE BORÇLU OLUR MU? OLMUŞTU’

— Vatandaşlarımızdan yıllarca kesilen tasarruf teşvik ödemelerini biz iade ettik. 4.5 milyon kişiye 15 milyar lira. Konut edindirme yardımı için 8 milyon kişiye 3.5 milyar lira geri ödeme yaptık. Bunu bizden önceki iktidarlar ne yazık ki işçisinden, memurundan kesmişti. Ya devlet memuruna, işçisine borçlu olur mu? Olmuştu.

— Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler, işsizler, şehit yakınları, gaziler başta olmak üzere milletimizin her kesimine yönelik sosyal destek projeler uyguluyoruz. Yeni dönemde sosyal yardım veritabanı oluşturarak farklı kurumlar tarafından verilen hizmetleri daha etkin hale getiriyoruz.

— Emeklilerimize ikinci bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesi takdim ediyoruz. Dedim ya; ne aldanan olacağız, ne aldatan olacağız. Milletimize verdiğimiz 1000 liranın altında emekli maaşı bırakmama konusunda sözümüz söz. Yeni dönemde vatandaşlarımızı istihdama yönlendirecek yeni bir anlayışı öne çıkarmayı hedefliyoruz.

— Vatandaşlarımızı üretken hale getirmenin, yapılacak en büyük iyilik olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda önceliğimiz imalat ve bilişim sektörleri. Sosyal hizmet merkezlerimizin sayısını 298’den 313’e çıkarıyoruz. Er ve erbaşların ailelerinin de sağlık hizmetlerinden faydalanabilmelerini hedefliyoruz. Her yıl 100 bin gencimizin sosyal çalışma programlarından faydalanması konusunda ilk çalışmamızı başlatıyoruz. İşverenlere verdiğimiz teşvikleri, kadınlar, çocuklar ve engellilerin istihdamını genişletiyoruz.

— 837 bin konutla vatandaşlarımızın barınma sorununun çözümüne öncelik etti. Binalarımız gayet güzel, fiyatlar uygun. İnşallah bunlar, önümüzdeki dönemde çok farklı bir şekilde gerçekleştirilecek ve dönüşeceğiz. 1 milyon 300 bin bağımsız birimde kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor.

— Denizlerimizi temiz tutmak için yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde mavi bayraklı plaj ve marina sayımızı 459’a çıkardık.

KANAL İSTANBUL

— Ülkemiz genelinde çevre düzeni planlarını ve kıyı kenar çizgisine yönelik çalışmaları tamamladık. Şehirlerimizin marka değerini yükseltecek çalışmaları başlattık. Bunların en önemlisi, İstanbul Finans Merkezi projesidir. Kanal İstanbul projesi kapsamında taşınmaz devri ve planlama çalışmaları tamamlanacaktır. Göründüğü gibi bu proje, finansmanı itibarıyla TOKİ’ye devriyle tamamlanıyor. Türkiye’nin bu büyük projesini hayata geçirmeye kararlıyız.

— Şimdi biz, bu projeyle bir şey hallediyoruz. Hem alternatif üretiyoruz, ama bu alternatifle beraber de iki tane butik şehir kuruyoruz. Kanal İstanbul’un her iki tarafı da butik şehir. Bunlar bizim rezerv alanlarımızı oluşturacak. Buralarda yatay yapılaşmanın hakim olduğu bir şehirleşme olacak.

— İstanbul buna hasret. Bir Panama Kanalı olacak, bir Süveyş Kanalı olacak da, niçin bir Kanal İstanbul olmasın? Marinalarına varıncaya kadar tüm bu düzenlemeleri yapma imkanımız var.  Yap-işlet veya kamu-özel ortaklığıyla biz bu projeyi hayata geçireceğiz. Bunun durdurulması diye bir şey yok. Biz bunu olmazsa olmaz görüyoruz ve yapacağız.

‘HER TARAF BETON YIĞINLARIYLA DOLU, KURTULMAMIZ LAZIM’

— Seçim vaadimiz olan millet bahçelerine geliyorum. 5’ini bu dönemde tamamlıyoruz, 6’sının inşaatına, 22’sinin de proje çalışmalarına başlıyoruz. Tabii en önemlisi, Atatürk Havalimanı’nı, 29 Ekim’de 3. Havalimanı bittikten sonra yavaş yavaş taşıyoruz ve oradaki çalışmalarımızı başlatıyoruz. Türkiye’nin en büyük millet bahçesi Atatürk Havalimanı olacak.

— Çünkü her taraf beton yığınlarıyla dolu. Bu beton yığınlarından geri dönüşümle kurtulmamız lazım. Nerede eski statlar varsa, onları millet bahçesine çevirmek suretiyle yeşil alanlarımızı çoğaltacağız.

— Açılışını yapacağımız iki millet bahçesinden biri Kayaşehir’de, biri Baruthane’de. Sırada Konya-Meram’da bulunuyor. Ve projesi yapılacak olanlar; Kayaşehir’in 1, 2, 3 ve 4. etapları, Pendik, Validebağ, Küçükçekmece, Ayazma ve Diyarbakır-Dicle Vadisi’dir. Zeytinburnu beş tesis, Ankara, malum hipodram olarak bildiğimiz AKM sahası, orayı da millet bahçesi yapacağız. Yozgat – Sorgun ile stadyumdan dönüştürülecek olan Adana, Giresun, Hatay, Trabzon – Avni Aker yer alıyor. Kentsel dönüşüm projelerimize hız veriyoruz. Bunları başaracağız.

‘EMLAK BANKASI YENİDEN FAALİYETE GEÇECEK’

— Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak şekilde Emlak Bankası’nı yeniden faaliyete geçirecek başvuruları da yapacağız. İmar Barışı kapsamında 13 milyon kayıtsız yapıyla ilgili çalışmaları tamamlıyoruz.

— Şimdi de Dışişleri Bakanlığımıza geliyorum. Dış politika misyonumuza uygun şekilde, dünyadaki diplomatik misyonlarımızın sayısını 163’ten 240’a çıkardık. Yurt dışı temsilciliklerimizde vatandaşlarımıza kaliteli hizmet verilmesi için tedbirlerimizi aldık. Milletimizin haysiyetini korumak için gereken adımları attık.

— Bugün Türkiye, kriz ve felaket anlarında bayrağı ilk aranan, kendisinden ilk yardım beklenen ülke durumuna gelmiştir. Türkiye’nin terör örgütleriyle yürüttüğü mücadele, diplomatik boyutuyla da kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Terör örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesi, finans kaynaklarının kesilmesi konusundaki faaliyetlerimiz sürüyor. Suriye’de güvenli hale getirdiğimiz bölgelere dönen misafirlerimizin sayısı, bu dönemde 250 bini bulacak.

— Münbiç konusunda Amerika ile yürüttüğümüz ortak çalışmaların, aramızdaki diğer sorunlardan etkilenmeden sürmesini bekliyoruz.

‘ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRALİMİZİ TRAKYA’DA KURMAYI HEDEFLİYORUZ’

— Değerli kardeşlerim, şimdi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza geliyoruz. Kalkınmanın temel unsuru konusunda enerjimizin karşılanması için önemli adımlar attık. Ülkemize 530 yeni hidroelektrik santrali kazandırdık. Rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi konusunda çok önemli mesafeler kat ettik. Şimdi buna nükleer enerjiyi ekliyoruz. Bildiğiniz gibi Ruslarla beraber yapıyoruz. Sinop’la ilgili çalışmalar devam ediyoruz. Üçüncü nükleer santralimizi Trakya’da kurmayı hedefliyoruz.

— TANAP’ın açılışını geçtiğimiz aylarda Eskişehir’de yaptık. Doğalgazdan faydalanan şehirlerin sayısı 6’ydı. Şimdi 78.  Şimdi sırada 100 günlük icraat programımız çerçevesinde Şırnak ve Artvin’e de doğalgaz götürmek var. Hedefimiz, yıl sonunda buna Hakkari’yi dahil etmek.

— Akdeniz’de bir derin, bir sığ deniz sondajı başlatarak haklarımızı korumak konusunda kararlılığımızı gösteriyoruz. Birileri gelmişler, aralarında konuşmuşlar, Türkiye ne yapıyor diye. Türkiye bildiğini yapıyor. İkinci bir deniz sondaj gemisi alıyoruz. Ülkemizin yeraltı kaynaklarını tespit edip ekonomiye kazandırmaya devam edeceğiz.

— Güneş enerjisi santralleri için yarışma ilanına çıkıyoruz. Eskişehir’de bir termik santral ihalesi için ilana çıkıyoruz.

ESKİŞEHİR’DE TERMİK SANTRAL İHALESİ İÇİN İLANA ÇIKIYORUZ’

— Akdeniz’de bir derin, bir sığ deniz sondajı başlatarak haklarımızı korumak konusunda kararlılığımızı gösteriyoruz. Birileri gelmişler, aralarında konuşmuşlar, Türkiye ne yapıyor diye. Türkiye bildiğini yapıyor. İkinci bir deniz sondaj gemisi alıyoruz. Ülkemizin yeraltı kaynaklarını tespit edip ekonomiye kazandırmaya devam edeceğiz.

— Güneş enerjisi santralleri için yarışma ilanına çıkıyoruz. Eskişehir’de bir termik santral ihalesi için ilana çıkıyoruz.

— Gençlik ve Spor Bakanlığımızın vasıtasıyla çok büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Spor tesislerimizin sayısını 1575’ten 5500’ün üzerine, lisanslı sporcu sayımızı 278 binden, 8.5 milyona çıkardık. Sporu yaygınlaştırmak için 150 mahalle tipi spor sahası, 20 okula spor salonu yapıyor, 10 tane de spor altyapı merkezini hizmete açıyoruz.

— Gençlerimizin beklentileri ve ihtiyaçlarına yönelik bilimsel, kültürel ve sportif faaliyetlerin yapıldığı merkezlerimizin sayılarını yükseltiyoruz. Yüksek öğrenim gören gençlerimizin eğitimlerini daha iyi şartlarda sürdürebilmesi için yurtlarımızın sayısını 633 bine yükselttik. 100 günlük programımız doğrultusunda buna 75 bin yatak ilave ediyoruz.

— Yıllık ihracatımızı 36 milyar dolardan, temmuz ayı itibarıyla 163 milyar dolara çıkardık. Ülkemiz büyüdükçe, geliştikçe, her alanda olduğu gibi makro ekonomi önceliklerimiz de değişmiştir. Buna uygun ekonomi politikalarına ihtiyacımız artıyor. Son zamanlarda ardı ardına yaşadığımız gelişmelerin ekonomik programlarımızı yavaşlattığı bir gerçektir. Bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Biz bu savaştan da galip çıkacağız, hiç endişeniz olmasın.

— Bu tuzakları bize çok kurdular. Hepsini de aştık. Bunun için 100 günlük programımızı bütçe disiplininden taviz vermeden hazırladık. Aynı şekilde kamu kurumlarının mali kaynaklarını tek hesapta izleyerek, kamu nakit yönetiminde verimliliği sağlayacağız. Maliyetlerini düşürmek de bir başka hedefimizdir. Yaklaşık 40 milyarlık kamu kaynağını tek hesapta yöneterek yılda 2-3 milyar kar etmeyi planlıyoruz.

‘YASTIK ALTINDAKİ ALTINLARI, DOLARLARI, DÖVİZLERİ ÇIKARTIN’

— Bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Hiç endişe etmeyin, biz bu savaştan da galip çıkacağız. Bakın ben yine milletime sesleniyorum. Yastık altındaki altınları, dolarları, dövizleri çıkartın. Bunları TL’ye dönüştürün. Ben milletime inanıyorum. Biz milletimize daha önce de çağrı yaptık. Milletimiz adım attı ve o iş orada bitti.

— Kredi derecelendirme kuruluşlarının objektif olmayan değerlendirmeleri nedeniyle karşılaştığımız zorlukları aşmak için, Çin piyasasına yöneliyoruz. İlk defa Çin Yuan’ı cinsinden tahvil yapıyoruz.

— Kalkınma Bankası’nın, yüksek katma değerli ve teknolojik ürünleri destekleyecek bir bankacılık doğrultusunda yeniden yapılandırıyoruz.  İnteraktif vergi dairesinde verilen hizmet adedini 35’ten 45’e çıkartıyoruz.

‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞIMIZA ÇOK DAHA BÜYÜK İŞLER DÜŞÜYOR’

— Türkiye tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar terör örgütlerinin tehdidi altında bulunduğu dönemde İçişleri Bakanlığımıza çok daha büyük işler düşüyor. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın katılımıyla daha da güçlenen komutanlığımız, teröristlere göz açtırmıyor. 100 günlük icraat programımız kapsamında doğu sınırımızda hala devam eden güvenlik ve aydınlatma projelerimiz de bitiyor ve tamamlanıyor. Bürokrasiyi azaltmak amacıyla vatandaşlarımızdan bakanlığın çeşitli işlemleri için talep edilen 295 belgeden de vazgeçiyoruz. Bakanlığın 15 ayrı hizmetini daha e-devlet üzerinden sunmaya başlayarak tasarrufa gidiyoruz.

— Elektronik belediye projesiyle belediyelerin yazılımlarının ortak bir platformda buluşmasını hedefliyoruz, yüzde 15 ilerleme sağladık.

— Uyuşturucuyla daha etkin mücadele için 31 ilimizde daha narkotimler kurarak güvenliği artırıyoruz. 112 merkezlerinin sayısını 32’den 42’ye çıkarıyoruz. Düzensiz göçlerin engellenmesi için 4 yeni geri gönderme merkezi daha kuruyoruz.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

— Uyuşturucuyla daha etkin mücadele için 31 ilimizde daha narkotimler kurarak güvenliği artırıyoruz. 112 merkezlerinin sayısını 32’den 42’ye çıkarıyoruz. Düzensiz göçlerin engellenmesi için 4 yeni geri gönderme merkezi daha kuruyoruz.

— Terörle daha etkin mücadele için, Elazığ ve Van’a ilave olarak, Gaziantep’te de insansız hava aracı komutanlığı kuruyoruz. FETÖ operasyonlarında elde edilen dijital materyallerden 300 bininin daha incelemesini sürdürüyoruz. Jandarma ve Emniyet’in ortak sorgu imkanlarını geliştiriyoruz.

— Emniyete 3 bin polis amiri, 22 bin 500 polis memuru, 7 bin bekçi; jandarmaya 500 subay, 4 bin 156 astsubay, 10 bin 175 uzman erbaş; Sahil Güvenlik Komutanlığına 44 subay, 98 astsubay, 300 uzman erbaş alarak güvenlik birimlerimizi güçlendiriyoruz.

‘SÜRPRİZLERİMİZ VAR AMA AÇIKLAMAYACAĞIZ’

— Kültür ve Turizm Bakanlığımız, bir türlü arzuladıklarımıza ulaşamadığımız bir bakanlığımızdır. Yeni dönemde, turizmin içinden gelen arkadaşlarımızla büyük atılımlar gerçekleştirileceğine inanıyoruz.

— Kuleli Askeri Lisesi’nin müzeye dönüştürülmesi için gereken projeleri tamamlıyoruz. İstanbul, müze fakiri.

— Onun için bu adımları atıyoruz, sürprizlerimiz var size bunları size açıklamayacağız. Üç ay daha var çünkü.

‘GÖBEKLİTEPE’Yİ ZİYARETE AÇIYORUZ, GİTMEYENLER MUTLAKA GİTSİN’

— Göbeklitepe’yi ziyarete açıyoruz. Gitmeyenler mutlaka gitsin, enfes bir yer. Nefis bir yer.

— Ve geliyorum Milli Eğitim Bakanlığımıza; iktidarlarımız döneminde en büyük kaynağı ayırdığımız ve faaliyetlerine en çok önem verdiğimiz bakanlığımız. Derslik sayımızı 288 bin ilaveyle 577 bine çıkardık. Sınıflardaki öğrenci sayısını, hatırlayın 100 kişilik sınıflar vardı. Şimdi bunları 30’a düşürdük. Toplam öğretmen sayımızı 920 bine yükselttik.

— İlk ve ortaöğretim, hatırlayın. Kitap bulamazdık. Şimdi ders kitaplarını okullarda sıraların üzerine, ücretsiz olarak koyduk. Fiziki altyapıdaki tüm bu gelişmelere rağmen eğitim ve öğretim konusunda arzu ettiğimiz yerlere gelemediğimizi biliyorum.

— 100 günlük icraat projemiz kapsamında tüm okullarımızda tam gün eğitim gören öğrencilerimizin oranını yüzde 68’den yüzde 71’e yükseltiyoruz. Ülke genelinde 20 bin sözleşmeli öğretmen daha atıyoruz.

‘OKULLARIMIZI DAHA GÜVENLİ HALE GETİRMEK İÇİN POLİS GÖREVLENDİRECEĞİZ’

— Okullarımızı daha güvenli hale getirmek için, önceliğine göre en az bir polis memuru görevlendireceğiz.

— Bir türlü çözemediğimiz yabancı dil eğitimini etkin şekilde verebilmek için hem öğretmenlere, hem öğrencilere yönelik yeni sistemler devreye sokuyoruz. Öğrencilerin becerilerini izlemek ve yönlendirmek için yeni bir sistem kuruyoruz. Bu çalışmaya Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Kültür Bakanlığımız da destek veriyor.

— Mesleki eğitimde organize sanayi bölgeleri ve üniversitelerle iş birliğini güçlendiriyoruz. Ölçme ve değerlendirme sistemimizi uluslararası camiada saygın bir kuruma getirmek için çalışıyoruz.

‘BEDELLİ ASKERLİK KANUNUNU İMZALADIK’

— Milli Savunma Bakanlığımızı, adına uygun şekilde tüm savunma çalışmalarını yapacak duruma getirdik. Bedelli askerlik kanununu imzaladık. Hayırlı olsun. Süreç, Milli Savunma Bakanlığımız tarafından yürütülüyor.

— Yüksek öğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerimizin işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilmesini ümit ediyoruz.

— Yerli ve milli eğitim uçağımız Hürkuş’u Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterine alıyoruz. Anka’dan 4 adet, SİHA’lardan 6 adet daha ordumuzun kullanımına sunuyoruz. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dövizle askerlikten faydalanmalarını sağlıyoruz.

SAĞLIK BAKANLIĞI

— Gelelim Sağlık Bakanlığımıza. Şehir hastanelerimizde 130 bin yatağı devreye soktuk. 500 bin çalışanımızı görevlendirdik. Ambulans sayımızı 618’den 5 bine çıkardık. Ülkemizde hiç olmayan hava ambulanslarını, ya ülkede hava ambulansı yok ya… Bunları yapar hale geldik. Hatırlayın karda kışta köpeklerin çektiği kızaklarla hastalarımız taşınırdı.

— Ama şimdi paletli ambulanslarımızı faaliyete geçirdik. Bugün Türkiye, dünyanın her yerinden şifa arayanlara hizmet veren bir yapıya kavuşmuştur. Şimdi yoğun bakımlardaki sıkışıklığı gidermek için 500 yatağı daha devreye alıyoruz. Türkiye’yi sağlık turizminde marka yapmak için, Uluslararası Sağlık Anonim Şirketleri’ni devreye sokuyoruz. Obezite ile mücadeleyi yaygınlaştırıyoruz. Acil ihtiyaç olan ve yaygın kullanılan ilaçların üretimi için çağrıya çıkıyoruz.

‘TÜRKİYE UZAY AJANSI’NI KURUYORUZ’

— Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza gelirsek… AR-GE çalışmalarını hızlandırdık. KOBİ’leri ekonomimizin itici gücü haline getirdik. 100 günlük icraat programı kapsamında yüksek teknolojili ürünler konusunda gelişimi artırmak için fon şirketleriyle protokol imzalıyoruz. Türkiye Uzay Ajansı’nı kuruyoruz. Böylece ülkemiz uzay çalışmalarında daha etkin bir şekilde yerini alacağız.

— TSK’nın ihtiyacı olan savunma sanayi projelerinin teslimi için çalışıyoruz. Yüksek güçlü lazer silah sistemlerinin araca takılı testlerine başlıyoruz.

— En büyük tematik teknoparkımız olan Bilişim Vadisi’nin de ilk etabının ikinci kısmını tamamlıyoruz.

Tarım ve orman bakanlığı

— Şimdi geliyorum Tarım ve Orman Bakanlığımıza; bildiğiniz gibi iki ayrı bakanlığın bir araya gelmesiyle oluşan bakanlığımızdır. Geçtiğimiz 16 yılda, 108 milyar lira destek verdik. Hani birileri diyor ya çiftçi aç diye…

— Arazi tapulaştırmada 6 milyon 100 bin hektara ulaştık. Üretimde verimliliği, kazançta bereketi sağladık. Barajların sayısı biz geldiğimizde 276’ydı, biz 801’e çıkardık. Ağaçlandırdığımız 5 milyon hektar alanla, düzenlediğimiz 208 tabiat parkıyla ülkemizin yeşiline sahip çıktık.

— Damızlık koyun projesi kapsamında üreticilerimize Ziraat Bankası projesiyle 50 bin koyun veriyoruz. Basınçlı sulama sistemlerini yaygınlaştırmak amacıyla 100 milyon hektar alan için 250 milyon lira destek veriyoruz. Silvan Projesi’ni en önemli kısmı alan tünellerin ihalesini tamamlıyoruz. Kral kızı Dicle, Mardin-Ceylanpınar Oğlanı, Suruç-Bozova gibi yerlerde projelerimizi tamamlıyoruz.

‘YENİ DÖNEMDE ÖNCELİĞİMİZ ÇİN, MEKSİKA, RUSYA VE HİNDİSTAN PAZARLARI’

— Ticaret Bakanlığımıza geliyorum. Yeni dönemde de ihracata dayalı bir anlayışımız olacak. Eximbank’ın müşteri sayısını ve bunun içindeki KOBİ payını artırıyoruz. Yeni dönemde önceliğimiz Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan pazarlarıdır.

— Transit çalışmalarda beyanname zorunluluğunu kaldırıyoruz. Kara yollarında ise refakat belgesine geçiyoruz. Ticaret hacmimizi artırmak için Türkiye Ticaret Merkezi açılabilecek 35 yeni ülke ve şehir belirliyoruz.

— Yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri kuruyoruz. Elektronik ticarete konu ürünlerde, Türk Malı imajının korunmasına yönelik projeler geliştiriyoruz.

— Rusya’yla, İran’la, Çin’le yerli parayla alışveriş yapacağız.

— Gümrük kapılarını modernleştirmeye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Modern haller… Biliyorsunuz bazıları üreticiden malı peşin alıyor ve garip benim üreticim, çok çok ucuza bu malını elinden çıkarmış oluyor. Biz şimdi bunu, hakkı neyse ona verecek şekilde adım atmış olacağız

Ayrıntılar hazırlanıyor…