En büyük NATO tatbikatı başlıyor

NATO'nun 'Soğuk Savaş'tan beri yapacağı en büyük tatbikat' yarın başlıyor. 50 bin askerin katılacağı Norveç'te yapılacak tatbikatta Türkiye de yer alıyor.

En büyük NATO tatbikatı başlıyor

Emperyalizmin savaş organizasyonu NATO’nun Rusya sınırında büyük ekipmanlar ve araçlar ile 50 bin silahlı askerin yer alacağı, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en büyük askeri tatbikat bugün yapılacak.

7 Kasım’a kadar sürecek olan ve ‘Trident Junction’ adı verilen tatbikat ile “NATO üyesi bir devlete karşı herhangi bir istila durumuna karşı birlikleri eğitilmesi” hedefleniyor.

AFP’nin aktardığına göre, NATO’nun Ortak Kuvvetler Komutanı Amiral James Foggo, herhangi bir ülkeyi hedeflemediklerini vurgulayarak, tatbikatın herhangi bir düşmana karşı savunma yeteneklerinin geliştirilmesi için gerçekleşeceğini söyledi. Norveç’in Rusya ile sınırı olduğuna işaret eden Foggo, 150 uçak, 60 gemi ve yaklaşık 10 bin araç tarafından desteklenen büyük bir gücün müttefiklerden herhangi birini savunmak için hızla harekete geçirilebileceğinin gösterileceğini kaydetti.

“RUSYA TEHDİT DEĞİL ANCAK…”

Rusya’nın Norveç’e yönelik doğrudan askeri bir tehdit oluşturmadığını belirten Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen, “Ancak bugün olduğu gibi, karmaşık bir güvenlik durumunda, başka bir yerde meydana gelen herhangi bir olay kuzeydeki gerginliği artırabilir. Talihsiz bir olayı önlemek için koalisyonu hazırlamak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

MOSKOVA RAHATSIZ

Rusya, tatbikattan duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Büyük NATO ülkelerinin bölgedeki askeri varlığını Rusya sınırına yakın bir şekilde konuşlandırdıklarını söyledi.

“Bu tür sorumsuz eylemler kaçınılmaz olarak kuzeydeki siyasi ve askeri durumu istikrarsızlaştıracak ve gerginliği artıracak” ifadelerini kullanan Zaharova, yanıt vermek için gerekli tedbirlerin alınacağı açıklamasında bulundu.

Rusya ve Belarus, tatbikata gözlemci gönderecek. Tatbikatta bu ülkelerden ikişer temsilci bulunacak.

TÜRKİYE DE KATILIYOR

En fazla katılımı ABD, Almanya, Norveç, İngiltere ve İsveç’in sağlayacağı tatbikata NATO’nun önemli ordularından birine sahip olan Türkiye de katkı verecek. Türkiye’nin katkısı, NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2’de (SNMG2) yer alan TCG Oruçreis fırkateyni, 3 adet F-16 savaş uçağı ve 32 karargâh subayından oluşacak.