EMO'dan açıklama: Elektrik hizmeti piyasa lobilerine göre değil kamusal anlayışla sunulmalı

Elektriğe dün yapılan son zamla birlikte konutlarda faturalar geçen yıla göre yüzde 44.9 oranında arttı. Bu artış dört kişilik bir ailenin ortalama faturasının

EMO'dan açıklama: Elektrik hizmeti piyasa lobilerine göre değil kamusal anlayışla sunulmalı

Elektriğe üç ay içinde gelen üçüncü zamla birlikte konutların elektrik faturası geçen yıla göre yüzde 44.9 oranında artırdı. Son zamla birlikte ortalama konut faturası 137 liraya yükseldi. Öte yandan anayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma tarifelerine yapılan zam da yüzde 70’i aştı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise yapılan zamlara ilişkin açıklamasında, Ağustos ve Eylül aylarında yüzde 14’er düzeyinde fiyat artışı yapılan sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama abonelerinin kullandığı elektriğe Ekim ayında yüzde 18 zam yapıldığı hatırlatılırken böylece yılbaşından itibaren zammın; sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama kullanıcıları için yüzde 70’i aştığı belirtildi.

Konut kullanıcılarının elektrik faturasının ise 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8.72 zamlandığı kaydedilen açıklamada, bu zamla birlikte hanelerin aylık elektriğe ödedikleri faturanın 2017 yılsonuna göre yüzde 44.9 arttığı ifade edildi. Buna göre yapılan yeni zamla asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası 137 lirayı geçerken, geçen yıla göre aynı elektrik tüketimi için 42.6 lira daha fazla ödenmesi gerekecek.

ÖZELLEŞTİRMEYLE BAŞLAYAN KRİZ DERİNLEŞİYOR

EMO açıklamasında iktidarın “yerli ve milli” söyleminin arkasında ithal kaynakların egemenliğinin devam etmesine, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün yaşadığı krizin giderek derinleştiğine dikkat çekti.

Bugüne kadar sürdürülen yanlış politikalardan artık vazgeçilmesi çağrısı yapılan açıklamada, “Elektrik hizmeti kamusal bir anlayışla sunulmalı, bu çerçevede elektrik fiyatları da günübirlik çıkarlar ve piyasadaki etkin lobilerin taleplerine göre değil, kamu yararı doğrultusunda belirlenmelidir.” denildi.