Emine Ocak: Bir Hasan kaybettim, bin Hasan kazandım...

1995'te gözaltına alınarak öldürülen Hasan Ocak’ın 82 yaşındaki Emine Ocak, “Polisler çekiştirdiğinde canım acıdı ama çocuklarımı yerde dövülürken görünce yüreğim yandı." derken "O an ‘Bir Hasan kaybettim bin Hasan kazandım’ dedim” ifadelerini kullandı.

Emine Ocak: Bir Hasan kaybettim, bin Hasan kazandım...

Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta oturma eyleminde uğradığı polis saldırında darp edilen, 1995’te işkencede öldürülen Hasan Ocak’ın annesi 82 yaşındaki Emine Ocak, yaşadığı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek‘e konuşan Emine Ocak, “Polis beni iteleyerek götürdü. Araca bindirecekken bir sivil polis ‘yaşlı kadını almayın’ dedi. ‘Bunların hepsi benim çocuklarım, bunların hepsini götürüyorsanız ben de geleceğim’ dedim. Sonra polisler beni zorla aşağıya indirdi. Polisler çekiştirdiğinde canım acıdı ama çocuklarımı yerde dövülürken gördüğümde yüreğim yandı. O an etrafıma baktığımda ‘bir Hasan kaybettim bin Hasan’ kazandım dedim” ifadelerini kullandı.

“GENÇLER GÖRÜR ÜZÜLÜR DİYE SES ÇIKARMADIM”

Emine Ocak, oğlu Hasan Ocak’ın katlinin ardından yaşadıklarını hatırlayarak, “Oradakilerin hepsi benim ailem” derken “Sadece Hasan için oraya gitmedim. Anneler için, babalar için, mezarı olmayan gençler için, halkım için, halklar için oraya gittim. Bir Hasan kaybettim, bin Hasan kazandım. Beni götürürlerken gençler görür üzülür diye, sesimi çıkarmadım. Onlara zarar gelmesin istedim. Kadın polisler kollarımdan çekiştirdikleri için acıdı. Ama çocuklarımı aldıklarında yüreğim yandı. Elimde baston vardı. Yaşlı ve zor yürüyen bir kadınım. Neden bana bu kadar sert davrandılar? Ben o kadın polislerden şikâyetçiyim. Sert davranan bütün polislerden şikâyetçiyim. Oradan tesadüfen geçen 23 yaşındaki bir genci bile gözaltına aldılar. Yıllarca o meydanda oturup barış, adalet istedim. Ben kimseyi öldürmedim, zarar vermedim. Hep bu meydanda oturdum. Her kapıyı çaldım. Siyasi liderlere gittim. Beni kapı dışarı ettiler. Oğlumu bana vermediler.” diye konuştu.