Emekçilerin en uzun süre çalıştırıldığı ülke Türkiye!

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) dünya üzerinde en uzun çalışma sürelerine sahip olan ülkelere ait bilgileri yayınlandı. Raporda, Türkiye'ye ilişkin rakamlarda çalışma hayatındaki sömürünün boyutunu gözler önüne seriyor.

Emekçilerin en uzun süre çalıştırıldığı ülke Türkiye!

GÜL ÇETİN

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayınladığı verilere göre Türkiye, dünya üzerinde en uzun çalışma saatlerine sahip olan ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

2016 yılına ait bilgilerin yer aldığı raporda işçilerin ve emekçilerin en uzun saatler çalıştığı ülke Türkiye oldu. Haftalık ortalama çalışma saatlerine göre sıralanarak elde edilen listeye göre Türkiye’yi haftada 47,9 saatle Kolombiya ve haftada 45,2 saatle Meksika takip ediyor.

Rapor aynı zamanda bazı işçilerin haftada 60 saatten daha fazla çalıştığını da ortaya koyuyor. Raporda, Türkiye’deki işçilerin yüzde 20’ye yakın kısmı, haftada 60 saatten daha fazla çalışıyor. Haftada 60 saatten fazla çalışan ülkelerin dünya sıralamasına bakıldığında Türkiye’nin bu listede de başı çektiği görülüyor. Listede 20,9’luk oranla Türkiye birinci sırada yer alırken, Türkiye’yi 17,2’lik oranla Kolombiya ve 16,7’lik oranla Kosta Rika takip ediyor.

Bu rakam ne anlama geliyor?

Yayınlanan raporda ülkemizdeki işçi ve emekçilerin haftada ortalama 47,9 saat çalıştığı gözüküyor. Yayınlanan bu veriler, işçilerin sadece fazla çalıştırılmak zorunda bırakıldıklarını değil, aynı zamanda ülkemizdeki işçilerin hukuka aykırı bir şekilde fazla çalışmak zorunda bırakıldığını ortaya koyuyor. Zira Türkiye’deki çalışma koşullarını 4857 sayılı İş Kanunu belirliyor ve bu kanuna göre haftalık çalışma süresi 45 saat.

Bu verilere bakıldığında işçiler, kapitalist sömürü düzeni altında maruz kaldıkları artı-değer sömürüsünün yanı sıra, bir de maaşları hesaplanırken her hafta ortalama 2,9 saatin dikkate alınmadığı ortaya çıkıyor. Kabaca bir ayda dört hafta olduğu göz önünde bulundurularak işçilerin maaşları hesaplanırken her ay ortalama 11,6 çalışma saati dikkate alınmıyor. Bu oran, yıllık olarak hesaplandığında ise ortalama olarak 139,2 saat işçilerin yıllık kazancına dahil bile edilmiyor. İşçiler, Türkiye’deki İş Kanununa göre belirlenmiş çalışma saatlerine göre her yıl yaklaşık olarak 3 hafta bedavaya çalışmış olduğu ortaya çıkıyor.