E-sigara buharında büyük tehlike

Araştırmacılar, Elektronik sigara içme sürecinin, en azından laboratuvar koşullarında hayati bağışıklık sistemi hücrelerine zarar verebileceği sonucuna varmışlardır

E-sigara buharında büyük tehlike

E-sigara buharı, enflamatuar kimyasalların üretimini hızlandırır ve hava boşluklarını potansiyel olarak zararlı parçacıklardan temiz tutan akciğerdeki kilit koruyucu hücreleri devre dışı bırakır, Thorax dergisinde çevrimiçi yayınlanan küçük deneysel bir çalışmayı ortaya çıkarıyor.

Buhar, solunum yollarının diğer mekanik savunmalarını ortadan kaldıran toz parçacıklarını, bakterileri ve alerjenleri yutan ve çıkaran alveolarmakrofajların aktivitesini bozar.

Bulgular araştırmacılara, elektronik sigara içmenin insanlar üzerindeki uzun vadeli sağlık etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ileri sürerken, e-sigaranın düşündüğümüzden daha zararlı olabileceğini ve etkilerin bazılarının normal sigara içenlere ve kronik akciğer hastalığı olan insanlar benzediğini öne sürülmektedir.

Vaping popülaritesinde artmaktadır, ancak mevcut araştırmaların çoğu, e-sigara sıvısının buharlaştırılmadan önce kimyasal bileşimlerine odaklanmıştır.

Bu kimyasal çorbayı vapingin nasıl değiştirebileceğini ve bunun ne gibi bir etki yaratabileceğini bulmak için araştırmacılar, vaping’i taklit etmek ve buhardan kondens üretmek için mekanik bir prosedür tasarladılar. Astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) geçirmemiş sekiz sigara içicisi tarafından sağlanan akciğer doku örneklerinden alveolarmakrofajları çıkardılar.

Hücrelerin üçte biri, düz e-sigara akışkanına maruz bırakıldı; üçüncüsü, nikotin içeren ve içermeyen suni vapedkondensatın farklı kuvvetlerine ve üçte biri 24 saat boyunca hiçbir şeye maruz kalmadı.

Sonuçlar, kondensin, e-sigara akışkanına göre hücrelere önemli ölçüde daha zararlı olduğunu ve bu etkilerin ‘doz’ arttıkça kötüleştiğini gösterdi.

24 saat maruz kaldıktan sonra, vapedkondansaya (yoğuşmaya) maruz kalan canlı hücrelerin toplam sayısı, muamele edilmemiş hücreler ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde azaldı ve nikotin içeren yoğunlaşma bu etkiyi aşırı bir şekilde arttırdı.

Kondensanta (Yoğuşmaya) maruz kalması hücre ölümünü ve oksijen içermeyen radikallerin üretimini 50 kat artırdı. Kondensat nikotin içerdiğinde daha çok inflamatuar (iltihaplanmayla birlikte devam eden bir süreçtir.) kimyasalların üretimini önemli ölçüde artırdı. Dahası, bir antioksidan ile tedavi, bu fonksiyonu geri getirmesine ve diğer zararlı etkilerin bir kısmını azaltmasına yardımcı olmasına rağmen, elektronik sigara kullanımı kondensatının, bakterileri yutmasına neden olma kabiliyeti önemli ölçüde bozulmuştur. Araştırmacılar, Elektronik sigara içme sürecinin, en azından laboratuvar koşullarında hayati bağışıklık sistemi hücrelerine zarar verebileceği sonucuna varmışlardır. 

 

(Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180813190148.htm)