PUSULA | Düyun-ı Umumiye’den McKinsey’e

PUSULA | Düyun-ı Umumiye’den McKinsey’e

07-10-2018 09:10

Osmanlı’da Düyun-ı Umumiye ve Reji İdaresi ile sembolize olan bu döngü Türkiye’nin yakın dönem tarihine IMF ile imzalanan anlaşmalar ve son olarak Amerikalı McKinsey şirketiyle yansıyor.

Türkiye, bir kez daha dış borçlarını ödemekte karşılaştığı zorluklar nedeniyle ekonomik krizle karşı karşıya. Liberal iktisatçılar dahi sürdürülebilir olmayan biçim ve yöntemlerle daha fazla yol alınamayacağını ancak henüz krizin belirtilerini gördüğümüzü anlatıyor.

Türkiye ve öncülü Osmanlı İmparatorluğu’nda dış borçlar nedeniyle defalarca kez krizler yaşansa da bir değişiklik olmadığı görülüyor. Osmanlı’da Düyun-ı Umumiye ve Reji İdaresi ile sembolize olan bu döngü Türkiye’nin yakın dönem tarihine IMF ile imzalanan anlaşmalar ve son olarak Amerikalı McKinsey şirketiyle yansıyor. Bu hafta PUSULA’da 2. Abdülhamid’in Düyun-ı Umumiyesi’nden Erdoğan’ın McKinsey’ine emperyalizmin Türkiye ekonomisine atadığı “kayyumları” inceliyoruz.

H.Murat Yurttaş’ın Osmanlı’nın dış borçlar idaresi Düyun-ı Umumiye’yi anlattığı “Yiyende ortak Osmanlı’nın yüz karası teslimiyeti” başlıklı giriş yazısının yanı sıra Zafer Aksel Çekiç’in üzerine türküler söylenen zalimliğiyle tütün çiftçisinin başına bela olan tütün tekeli Reji İdaresi’ni değerlendirdiği “Cumhuriyet’in öyküsü: Reji-Tekel-Özelleştirme”, Neşe Deniz Babacan’ın IMF anlaşmalarını incelediği “IMF-Türkiye ilişkilerine kısa bir bakış” ve Deniz Olcay’ın AKP’nin “danışmanlık” anlaşması yaptığı McKinsey’i ele aldığı “McKinsey ile Ramazan sohbetleri” başlıklı yazılarıyla iyi okumalar diliyoruz.

PUSULA YAZILARI

PUSULA 1 | Yiyende ortak Osmanlı’nın yüz karası teslimiyeti

PUSULA 2 | Cumhuriyet’in öyküsü: Reji-Tekel-Özelleştirme

PUSULA 3 | IMF-Türkiye: Boyunduruk çıktı mı?

PUSULA 4 | McKinsey ile Ramazan Sohbetleri