Düğününde derdest edilen emekli korgeneral: Ordu 'bu iş olacak' deseydi, halkın ve emniyetin gücü engelleyemezdi

15 Temmuz'da düğünü basılan Korgeneral Mehmet Şanver, katıldığı özel bir TV yayınında o güne dair soruları yanıtladı.

Düğününde derdest edilen emekli korgeneral: Ordu 'bu iş olacak' deseydi, halkın ve emniyetin gücü engelleyemezdi

15 Temmuz gecesi komutanların derdest edildiği düğünün sahibi ve dönemin Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Emekli Korgeneral Mehmet Şanver, o gün yaşananlara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Habertürk TV’de Kübra Par‘ın sorularını yanıtlayan Şanver, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a darbe girişiminin göbeğinde yer alan ismi söylediğini belirtirken, “Altımda çalışan 28 kişiden 23’ü darbeye karıştı. Darbeye karışmış bazı isimler şu an TSK’da aktif görevde” dedi.

32 SORTİ UÇUŞ, 13 BOMBA

Mehmet Şanver, “Bu darbenin hava kuvvetleri merkezli olduğu ifadesi biraz hatalı. Hava kuvvetleri her zaman ses getirir. Bir haraket alanına girmesi hava kuvvetlrini ön plana çıkarır. Ama bir yeri ele geçirmek, işgal etmek hep kara kuvvetlrinin gücü ile olur. Kara kuvetleri olmazsa bir iş biraz zor olur. Hava kuvvetleri önemli bir rol üstlendi. Hava kuvvetleri merkezli gibi bir algı yaratabilir. Köprüyü hava kuvvetleri işgal edemez, meclisi hava kuvvetleri işgal edemez. Hava kuvvetleri destekler. 32 sörti uçuş yaptılar, 13 bomba attılar” diye konuştu.

“AKIN ÖZTÜRK’LE KOL KOLA ÇIKTILAR, BİZİ NİYE BAĞLADILAR?”

Şanver, “İki tane helikopter önce Fenerbahçe Orduevine geliyorlar. Abidin Ünal’ın 3 korumasını alıyorlar. Hava Kuvvetleri Komutanının yakın koruması lazer tutuyor ve o sayede otoparka inebiliyorlar. Önlemesi gerekenler bu işin içerisindeyse bu işi engellemeniz zor. Bunlar koruma değil tam tersini yaptılar. Şahıslar geldi ve bana Ünal beni almaya geldiler komuta sende dedi. Komutan kalktı. Bütün görüntüleri izleidm ben. Komutan kalkıyor lavaboya gidiyor, kelepçelenmeden korumalarıyla helikoptere biniyor. Daha sonra Akın Öztürk’le görüntüleri çıktı kol kola. Bunlar bizim kafamızı karıştırıyor. Bizi niye bağladılar. Ellerimiz gözlerimiz ayaklarımız bağlandı. Ben gitmeden vedalaştım bir daha da görüşmedim Abidin Ünal’la” dedi.

“1 NUMARA AKIN ÖZTÜRK OLAMAZ”

Mehmet Şanver, “Akın Öztürk darbenin 1 numarası olamaz. Çünkü onu Genelkurmay Başkanı olarak yazmamışlar. Yani üzerinde bir isim var. Bu da milletin kabul edeceği bir isim olmalı. İnsanları tanıyoruz, iddianameleri okuduk. Bu davalar sonıunda içeriden çıkan da olabilir, içeri girecek önemli isimler de olabilir. Bu isimlerin hepsini savcılara anlattım. Bunlardan TSK içerisinde aktif görevde olanlar da var ama isim burada söyleyemem” ifadelerini kullandı.

“KARAR VERİLSE ENGELLENEMEZDİ”

Silahlı kuvvetler Türkiye’nin en kurumsal, en köklü yapısıdır. Böyle kişilere pabuç bırakmaz. Bırakmadı da zaten. Şimdi ‘Darbeyi kim önledi?’ diyorlar. Darbeyi silahlı kuvvetler engelledi. Tabi ki emniyet ve halk yardımcı oldu ama silahlı kuvvetler bu işe karar verseydi, hiyerarşik sistemde ‘bu iş olacak’ denseydi, halkın ve emniyet gücünün buna engel olması mümkün değildi.