Dolunun kırıp geçirdiği kentte soruşturma: Meteoroloji haber vermedi

Kastamonu'da binlerce araç ve evde hasara yol açan dolu yağışının önceden haber alınamaması nedeniyle Valilik soruşturma başlattı.

Dolunun kırıp geçirdiği kentte soruşturma: Meteoroloji haber vermedi

Kastamonu’da geçtiğimiz gün yaklaşık 20 dakika etkili olan dolu yağışı nedeniyle kent genelinde binlerce ev ve araç hasara uğradı, ekili tarım arazileri de zarar gördü. Kastamonu Valiliği ise meteorolojinin yağış öncesi ‘acil’ koduyla vermesi gereken raporu olay başladıktan sonra bildirdiğini belirterek sorumluların tespit edilmesi için bir Vali yardımcısının görevlendirildiğini bildirdi.

Kastamonu Valiliği’nde basın toplantısı düzenleyen Vali Yaşar Karadeniz, kent merkezinde dün akşam saatlerinde 20 dakika etkili olan dolu yağışının verdiği zarar ve hasar tespiti çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“METEOROLOJİ BİZE OLAYI BAŞLADIKTAN SONA HABER VERDİ”

Vali Karadeniz, kurum amirleri ile birlikte Valilik Toplantı Salonu’nda düzenliği toplantıda meteorolojinin olayı ‘acil’ kodla bildirmemesini eleştirerek şunları söyledi:
“İlk gelen duyuru ‘normal’ kodla geldi. ‘Acil’ kodla değil. ‘Normal’ kodla bize meteorolojiden her hafta bir ya da birkaç uyarı gelir. Yani biz her hafta ‘felaket geliyor’ diye duyursak bile sizler vatandaş olarak dersiniz ki ‘Bir duyurdular bir şey olmadı, iki duyurdular bir şey olmadı, üç olmadı, dört olmadı.’ Bu yalancı çoban hikayesine döner. Meteorolojinin bize bunu baştan ‘Acil’ koduyla bildirmesi gerekiyordu. Ama olay olduktan sonra bildirdi ancak geldi. Bu kod bize olay başladıktan sonra geldi. Buna rağmen burada bir ihmal varsa ben arkadaşlarıma talimatı verdim, bununla ilgili de bir soruşturma başlatıyoruz ve bir Vali yardımcımızı görevlendiriyoruz”

2 BİN 65 ARAÇ VE 428 BİNADA HASAR

Vali Karadeniz, “Burada da bizim en büyük tesellimiz can kaybımızın olmamasıdır. 38 vatandaşımız hafif derecede yaralı olarak sağlık kuruluşlarına başvurmuşlar ve ayakta tedavileri yapılmıştır. 2 bin 65 araç, 428 bina olmak üzere toplam 2 bin 593 hasar başvurusuna ulaştık. Ama bu anbean değişiyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlimiz kent merkezi İhsangazi ilçesi ile Taşköprü ilçesi Alatarla köyünün olduğu alanlarda şiddetli bir dolu yağışı meydana geldi. Bunun sonucunda da özellikle araç ve binalarda önemli hasarlar meydana geldi. Bununla ilgili, dün olayın olduğu saatten itibaren hem AFAD’daki kriz merkezi hem il belediyemiz hem GAMER hem de diğer birimler meydana gelen zararın büyüklüğünü tespit etmeye çalıştılar. Güvenlik birimlerimizde kendileri açısından belirli araştırmalar yaptılar. Bugüne geldiğimizde ise Valiliğimiz, belediyemiz ve AFAD olmak üzere üç noktadan vatandaşlarımızın hasar tespit başvuruları toplanmaya başlanmıştır. Şu ana kadar gelen başvuru sayısı 2 bin 200’ü geçmiş durumda. Bundan büyük bir çoğunluğu yani 1900’e yakını araç hasarı ile ilgili. Bir kısmı ev, bazı vatandaşlarımız ise hem ev hem araç hasarı şeklinde başvuruları var.”

TARIM ARAZİLERİNİ DE VURDU

Dolu yağışının ekili tarım arazilerine de zarar verdiğini belirten Vali Karadeniz, bununla ilgili de Tarım İl Müdürlüğü’nün gerekli çalışmaları başlattığını açıkladı.