Doğu Karadeniz'de HES nedeniyle bir dere daha kurudu

Türkiye’nin en çok yağış alan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Rize’deki Güneysu Gürgen ile Salarha derelerinin ardından Trabzon’da da bir dere kurudu.

Doğu Karadeniz'de HES nedeniyle bir dere daha kurudu

Trabzon’un Çaykara ilçesinde hidroelektrik santral (HES) kurulan Uzuntarla Mahallesi’ndeki Balkodu Deresi kurudu.

Bölge sakinleri, kentte eskiden gürül gürül akan derenin tamamen kuruduğunu belirterek santralin dereye yeterli can suyunu bırakmadığını iddia etti. Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlivan da HES inşaatlarının bulunduğu derelerde yeterli can suyu bırakılmaması nedeniyle canlı yaşamın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, “Doğanın dengesi bozuluyor” dedi.

Trabzon’un Çaykara ilçesi Uzuntarla Mahallesi’nde Balkodu deresi üzerine 9 megavat kurulu gücünde hidroelektrik santrali inşa edildi. Santralin suyun tünelle aldığı bölgede dere tamamen kurudu.

Dere, yaz aylarında, taşkınların yaşandığı yağışların ardından birkaç gün akıyor. Yağışın etkisi geçtikten sonda yine eski haline dönüyor. Şu an selle de boğuşan vatandaşlar, dereye yeterli can suyu bırakılmadığını belirterek tepkilerini dile getirdi, şikayette bulundu. Son yağış öncesi, tamamen kuruyan dere ile birlikte canlı yaşamı da tehlikeye girdiği belirtildi.