Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Zaharçenko patlamada hayatını kaybetti

Ukrayna'da tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Başkanı Aleksandr Zaharçenko'nun, Donetsk'in merkezinde meydana gelen bir patlamada hayatını kaybettiği açıklandı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Zaharçenko patlamada hayatını kaybetti

Ukrayna’da tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Başkanı Aleksandr Zaharçenko’nun, Donetsk’in merkezinde meydana gelen bir patlamada hayatını kaybettiği açıklandı.

Sputnik’e konuşan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) güvenlik ekibinden bir kaynak, “DNR Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Separ kafesinde meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybetti. Gelir ve Vergiler Bakanı Timofeyev de yaralandı” diyerek olayı doğruladı.

DNR lideri Aleksandr Zaharçenko’nun konutuna yakın bir mesafede bulunan ve cafe-restoran olduğu belirtilen yerde meydana gelen patlamada en az 3 kişinin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

Zaharçenko, 2014 yılında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ABD ile AB’nin varılan siyasi anlaşmaya uymaması sebebiyle aşırı sağcıların düzenlediği protestolar sırasında Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinden sonra Donetsk milis güçlerine katılmış ve Kasım 2014’te Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne Başkan olarak seçilmişti.

ABD, seçimlere dair, silahların gölgesinde yapılan seçimleri tanımayacağını açıklamış ve Rusya’yı silahlı ayrılıkçıları kışkırtmakla suçlamıştı. Seçimlerin Moskova’nın lehine olduğu belirtilen ABD, seçimlerin hemen ardından Rusya’nın Ukrayna sınırlarına asker ve ağır silah konuşlandırmıştı.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ise Donbas’taki seçimleri kabul edip tanıyarak, Ukrayna’nın güneydoğu sakinlerinin seçimlere yüksek katılımları nı kutlamıştı.

Aleksandr Zaharçenko, Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı olduğu iddia edilen ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) başkanlık seçimlerini oyların yüzde 75.5’ini alarak kazanmıştı.