Diyarbakır merkezli anket şirketi Kürt illerindeki son durumu açıkladı

Rawest Araştırma Şirketi, 24 Haziran seçimleri öncesi bölge illerindeki oyların son durumunu açıkladı.

Diyarbakır merkezli anket şirketi Kürt illerindeki son durumu açıkladı

Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma Şirketi 2-3 Haziran tarihleri arasında Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa ve Van’da bin 537 kişiyle hanelerinde yüz yüze yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

Artıgerçek’ten Remzi Budancir‘in haberine göre şirketin yaptığı araştırmada şu sonuçlar kaydedildi:

İLK KEZ OY KULLANACAKLAR

Seçimde oy kullanacağını söyleyen katılımcıların oranı yüzde 93 civarındadır. İlk kez oy kullanacağını söyleyen genç seçmen arasında yaklaşık yüzde 15 kararsız ve yüzde 4 civarında da oy kullanmayacak kişi bulunuyor. İlk kez oy kullanacak genç seçmen içinde ibre baskın biçimde HDP lehinedir. Genç seçmen ortalaması ile genel ortalama arasında HDP açısından bölge bazında yüzde 15 gibi bir avantaj görünüyor. İlk kez oy kullanacak seçmenin yüzde 72,4 HDP, yüzde 16.1 AKP, yüzde 3,8 CHP, yüzde 2.4 Saadet Partisi’ne oy vereceğini söylüyor.

“HDP 1 KASIM OY ORANINI AŞTI”

13 Mayıs’ta açıkladığı sonuçlar ile bugün ulaşılan sonuçları karşılaştırdığımızda; HDP’nin bölge bazında 10 puan yükselerek 1 Kasım 2015 oylarına ulaştığı, çok az da olsa geçtiği görülüyor. HDP’nin yükseliş trendi devam ediyor. Millet İttifakı içinde CHP’den HDP’ye oy geçişleri görülüyor. Saadet’in oylarında da artış var.

‘DEMİRTAŞ ÖNDE’

‘Cumhurbaşkanlığı ilk turunda kime oy vereceksiniz?’ sorusuna, ezici bir oranla Selahattin Demirtaş cevabı verildi. Rawest’in 13 Mayıs bulgularına göre Demirtaş bölgedeki oyunu yüzde 49,5 noktasından 4,5 puan yukarı çıkarmıştır. Erdoğan ise 40,5 olan oyundan 4 puan kaybetmiş görünmektedir. Oyunu az da olsa arttıran bir diğer aday Muharrem İnce’dir. Saadet’in yükselmesine karşın Karamollaoğlu’nun oyu stabil görünürken, başkanlık için Meral Akşener’e olan destek bölgede azalmış, muhtemelen İnce’ye yönelmiş görünmektedir. Selahattin Demirtaş yüzde 54, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 36,4, Muharrem İnce yüzde 6.1, Temel Karamollaoğlu yüzde 1.7 ve Meral Akşener yüzde 1,5.

İKİNCİ TUR OLMASI HALİNDE İNCE ÖNE ÇIKIYOR

İkinci tura Erdoğan-İnce kalırsa HDP seçmeninin yüzde 66,9 Muharrem İnce’ye destek vereceğini söylüyor. Erdoğan-Akşener kalması durumunda Akşener diyen HDP seçmenin oranı yüzde 24,6.