Diyanet 'yeni nesil günahlar'ı duyurdu: Retweet yapmak, takipçi çokluğu ile övünmek, YouTuberlar...

Diyanet İşleri Başkanlığı, gençlere ücretsiz dağıttığı "Peygamber ve Gençlik" kitabında 'yeni nesil günahlar'ı tarif etti. Diyanet'in gençlere verdiği fetva kitabında 'sosyal medya günahlarına' geniş yer ayrıldığı dikkat çekti.

Diyanet 'yeni nesil günahlar'ı duyurdu: Retweet yapmak, takipçi çokluğu ile övünmek, YouTuberlar...

Diyanet İşleri Başkanlığı, gençlere ücretsiz dağıttığı “Peygamber ve Gençlik” kitabında ‘yeni nesil günahlar’ı tarif etti. Diyanet’in gençlere dağıttığı fetva kitabında ‘sosyal medya günahlarına’ geniş yer ayrıldığı dikkat çekti.

Diyanet’in etkinliklerinde ücretsiz olarak dağıttığı kitabında, gençlerin sosyal medya alışkanlıklarına dair fetvalara da yer verildi. Kitapta, “İnsan zaafları ve tutkuları ile insandır. İslam dini açısından önemli ve öncelikli olan bunlardan arınmış olmak değil, bunları kontrol altında tutarak iyi, faydalı ve dengeli bir hayatı inşa edebilmektir. Güç, servet ve şehvet tutkusunun yanında beğenilme arzusu, elindekinden daha fazlasına sahip olma tutkusu, takipçilerinin çokluğu ile övünme isteği (tekâsür) özellikle sosyal medya alanında gün yüzüne çıkardığımız zaaf noktalarımızdır” gibi ‘güncel’ konularda ‘Diyanet’in görüşleri’ yer buldu.

Diyanet’in fetvalarında, ‘takipçi çokluğu ile övünme’ eleştirisini, ‘retweet’in hak ihlali olduğu ve ‘YouTuberların hesap günü tespit edileceği’ gibi skandallar yer aldı. gazetemanifesto.com

Gençlerin kendisinin ve ailesinin mahremini açığa çıkarmasının doğru olmadığı belirtilen kitapta video paylaşım sitesi olan YouTube’da içerik üreten isimlere verilen ‘YouTuber’lar da hedef alındı. Kitapta, “Kameralar bir ömür boyu kayıtta kalacak, en başarılı ‘YouTuber’lar hesap günü tespit edilecektir’ gibi anlamsız ifadeler yer alırken, yeni bir ‘günah’ tarifi de yapılarak, “İzni olmadığı halde bir başkasına ait herhangi bir fotoğraf ya da bilgiyi sosyal medya hesaplarında paylaşmak, bu şekildeki paylaşımları beğenmek ve retweet etmek kul hakkı ihlalidir” denildi.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Diyanet İşleri Uzmanı Mustafa Soykök’ün kitapta yer alan bir makalesinde, ‘insanın ölümünün ardından sosyal medya hesaplarının da hesabı verileceği’ ifadeleri yer aldı.

Diyanet’in yeni nesil fetva kitabında, “Sosyal medyada Müslüman bir genç olmak; vicdanlı olmaktır, iyilikleri çoğaltmanın gayretinde olmaktır, sanal dünyanın sanal olmayan günahlarından uzak durmaktır, kul hakkına riayet etmektir, ahirette de hesabını verebileceği sosyal medya hesaplarına sahip olabilmektir. Sanal dünya tarafından esir alınmış değil, bilinçli kullanım isimli silahla sanal dünyayı teslim almış aziz gençlere selam ve dua ile” ifadeleri de dikkat çekti.