Diyanet'ten ‘evlilik yaşı’ sansürü

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, katıldığı bir televizyon programında, "Kızlarda 17, erkeklerde 18 şeklinde. Rüşt yaşını geçtikten sonra evlendirilirlerse aile olma, aileyi idare etme noktasında nitelikli bir evlilik olur diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

Diyanet'ten ‘evlilik yaşı’ sansürü

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş evlilik için en uygun yaş aralığının 18-25 yaşlar olduğunu söyledi ve “25 yaşından sonra artık beğenmek de zor oluyor. Erkek için de kızlarımız için de öyle. Birbirlerini kabullenmekte de bir zorlanma oluyor” dedi. Ancak bu sözler Anadolu Ajansı tarafından da servis edilmesine karşın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesindeki haberde yer almadı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, önceki gece, Kanal 7’de yayımlanan “İskele Sancak” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Erbaş’a kaç yaşından itibaren evliliği tavsiye ettiği sorusu soruldu. Erbaş, soruya, “Osmanlı döneminde ortaya konulan bir yaş var. Kızlarda 17, erkeklerde 18 şeklinde. Rüşt yaşını geçtikten sonra evlendirilirlerse aile olma, aileyi idare etme noktasında nitelikli bir evlilik olur diye düşünüyorum. Medeni Kanun’da da 18 yaş diye belirtilmiş. Bu yaş da tavsiyelerimiz içinde, 18 yaş olabilir diyoruz” dedi.

“Fazla da geciktirmemek lazım” denilmesi üzerine Erbaş, “Buradan bizi dinleyen kardeşlerimize onu da tavsiye etmek istiyorum. Yaşını da geçirmemek lazım. Biraz geç yaşlara doğru evlilik de artmaya başladı. Bu da doğru değil. Yaş vermek gerekirse 22-23-24 bu yaşlar çok ideal yaşlardır. 18-25 arası diyelim. Ama 25’ten sonra artık beğenmek de zor oluyor biliyor musunuz? Erkek için de öyle kızlarımız için de öyle. Birbirlerini kabullenmekte de zorluk oluyor. Toplumumuzun belli kabulleri var zaten. Ortak kabullerine uygun olarak davranmakta da fayda var” ifadelerini kullandı.

Bu sözler Anadolu Ajansı tarafından da servis edildi. Ancak Erbaş’ın katıldığı televizyon programına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesindeki haberde, bu sözlere yer verilmedi. Sitedeki haberin, konu ile ilgili bölümünde, “Başkan Erbaş, kadının ihmal edilmesine yönelik, onun eğitimden mahrum bırakılmasına yönelik çalışmaların, kız çocuklarının küçük yaşlarda evlendirilmesinin doğru olmadığını belirterek, evlilik yaşı için kızlarda 17, erkeklerde 18 şeklinde tespit edildiğini kaydetti” ifadeleri kullanıldı. Sitede sadece Erbaş’ın bu açıklamaları yaptığı Kanal 7’nin programının yer aldığı 1 saat 37 dakikalık video yayımlandı.