Diyanet'ten Adnan Oktar açıklaması: Dini duyarlılığı yüksek kişileri kandırdılar

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, tarikat ve cemaatlere ilişkin yaptığı açıklamada "Adnan Oktar diye bilinen şahıs, dini duyarlılığı yüksek ama bilgisiz olan birçok kişiyi kandırdı" ifadelerini kullandı.

Diyanet'ten Adnan Oktar açıklaması: Dini duyarlılığı yüksek kişileri kandırdılar

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, tarikat ve cemaatlere ilişkin yaptığı açıklamada “Adnan Oktar diye bilinen şahıs, dini duyarlılığı yüksek ama bilgisiz olan birçok kişiyi kandırdı” ifadelerini kullandı.

Tarikat ve cemaatlerin denetlenmesi tartışmasına değinen Erbaş, bunların sosyolojik bir gerçeklik olduğunu savunarak, görmezden gelinmesi ya da ötelenmesinin bu gerçekliği değiştirmeyeceğini ifade etti.

Dinini yaşamak isteyenlere engel olunduğu için bu hale gelmiş

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “dinini ve inancını yaşamak isteyen insanların ötelenmesi” nedeniyle tarikat ve cemaat alanının denetimsiz hale geldiğini ve dini istismar eden gruplar için uygun bir zemin oluştuğunu ifade etti.

Erbaş açıklamasına “Bu kaotik süreçten beslenen olumsuz durumların en çarpıcı örneği FETÖ ve liderliğini Adnan Oktar diye bilinen şahsın yaptığı suç şebekesi Adnan Oktar diye bilinen şahsın yaptığı suç şebekesidir. Bu iki suç örgütü tam da bu hukuki boşluğu ve kaosu kullanarak başta gençler olmak üzere dini duyarlılığı yüksek ama bilgisiz olan birçok kişiyi kandırmış, onları gizli, kirli ve karanlık odakların çıkarları için devleti ve milleti aleyhine çalışan militanlara dönüştürmüş, kadınlı-erkekli birçok gencimizin heba olmasına ve geleceğinin kararmasına neden olmuştur.” sözleriyle devam etti.

‘Tarikat ve cemaatler denetlenmeli’

Söz konusu bazı yapıların dini boyutundan daha çok iktisadi, siyasi hatta güvenlik boyutlarının ve küresel bağlantılarının bulunduğuna dikkati çeken Erbaş, “Dinin sivil yapısına gölge düşürmeyecek, özgürlüklere halel getirmeyecek ve din güvenliğini sağlayacak bir kontrol ve rehberlik mekanizması kurulmalıdır” ifadesini kullandı.