DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyona dayandı

DİSK-AR raporuna göre Kasım 2017’de “geniş tanımlı işsiz” sayısı 6 milyona dayandı.

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyona dayandı

DİSK Araştırma Dairesi (DİSK-AR), TÜİK’in Kasım 2017 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması’nı ve İŞKUR’un Kasım 2017 işe yerleştirme istatistiklerini birlikte değerlendirdiği hazırladığı raporunu yayımladı.

Geniş tanımlı işsizlik 6 milyona dayandı

DİSK-AR’ın raporuna göre; TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) işsizlik oranı yüzde 10,3, mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 17,6 olurken, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 5 milyon 981 bin oldu.

Gençlerde ve kadınlarda eşitsizlik büyüyor

Dar tanımlı işsizlik sayısındaki düşüşe karşın dezavantajlı olarak nitelendirilen gruplardaki işsizlik oranları yüksekliğini korudu. Tarım dışı işsizlik yüzde 12,1, genç işsizliği yüzde 19,3 olarak gerçekleşti. Ne eğitim ne istihdam olan gençlerin oranı ise yüzde 23,9 olarak açıklandı.

Eğitim durumuna göre işsizlikte kadın ve erkekler arasında da ciddi uçurum söz konusu. Erkeklerde yüzde 9 olan yükseköğretim işsizlik oranı, kadınlarda yüzde 16,6 olarak hesaplandı.

Yine stajyer-kursiyer-bursiyer oyunu

Ocak 2018’de “istihdam seferberliği”nin ikinci fazında işverenlere istihdam teşviklerinin artarak süreceğinin ilan edilmesiyle birlikte istihdamda güvencesiz istihdam artışı da sürdü.

TÜİK verilerine göre; kasım ayında 2016’nın aynı dönemine göre istihdam 1 milyon 448 bin kişi artış gösterdi. Ancak bu artışta yine SGK oyunu yapıldı. Zira SGK verilerine göre, aynı dönemde sigortalı çalışan sayısında 1 milyon 852 bin artış yaşandı, bu artışın ise 1 milyon 107 bini stajyer, kursiyer, bursiyer oldu.

DİSK-AR’ın raporunun tamamına ulaşmak için tıklayın.