Dışişleri'nde Suriye zirvesi: ABD emperyalizmiyle 'taahhütler' paylaşıldı

Ankara'da yapılan Türkiye-ABD Suriye Çalışma Grubu'nun ortak açıklamasında, "Münbiç Yol Haritasında yılsonuna kadar hızlandırılmış ve somut ilerleme sağlanmasını taahhüt etmişlerdir" denildi.

Dışişleri'nde Suriye zirvesi: ABD emperyalizmiyle 'taahhütler' paylaşıldı

Suriye topraklarında Şam yönetiminin izni dışında ve uluslararası hukuka aykırı şekilde bulunan Türkiye ve ABD’den Menbiç konusunda ortak açıklama geldi.

Türkiye-ABD Suriye Çalışma Grubu 3. Toplantısı bugün Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilmişti.  Toplantıya ABD emperyalizminin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Joel Rayburn katılırken, Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal toplantıda bulunmuştu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada tarafların “Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını teyit ettikleri ve Suriye ihtilafına BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu bir siyasi çözüm bulunması sürecinde sürdürülebilir ve geri döndürülemez ilerleme sağlanmasının öneminin altını çizdikleri” kaydedildi.

“MÜTTEFİK”LERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ…

Açıklamada, “Taraflar, Münbiç Yol Haritasında yılsonuna kadar hızlandırılmış ve somut ilerleme sağlanmasını taahhüt etmişlerdir” ifadelerini kullanılırken, Türkiye ve ABD’nin “müttefik” olarak birbirlerine karşı yükümlülüklerine uygun şekilde, her iki ülkenin güvenlik kaygılarını etkin biçimde ele alma taahhüdünü paylaştığı ve Suriye’de devam eden krize ilişkin olarak karşılıklı menfaatlerini ilgilendiren konularda ilerleme sağlamayı sürdürmeyi arzu ettiği” belirtildi.

Suriye konulu Çalışma Grubu toplantılarının daha sık aralıklarla düzenlenmesi konusunda mutabık kalındığı belirtilen açıklama, “Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu’nun müteakip toplantısının en geç Şubat 2019’a kadar Vaşington’da toplanmasını kararlaştırmışlardır.” duyurusuyla sonlandı.