Dışişleri Sözcüsü'nden ABD ile görüşme açıklaması

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin ABD'den füze savunma sistemi almak için görüşme halinde olduğunu söyledi.

Dışişleri Sözcüsü'nden ABD ile görüşme açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Patriot füze savunma sistemleriyle ilgili ABD ile de temaslarının devam ettiğini söyledi.

Sözcü Aksoy, Bakanlıkta basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı.

ABD’DEN FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ 

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkilinin ay sonuna doğru Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceği ve Patriotlarla ilgili bir teklif sunacağına yönelik basında yer alan haberlerin sorulması üzerine Aksoy, bu konuda kendilerine henüz bir bilginin ulaşmadığını belirtti.

Sözcü Aksoy, Türkiye’nin, savunma sistemi ihtiyaçlarını gidermek amacıyla 10 yıldan bu yana ABD dahil olmak üzere öncelikle müttefikleriyle temas kurduğunu hatırlatarak, maalesef olumlu sonuç alamadıklarını bildirdi.

Dışişleri Sözcüsü, Türkiye’nin ABD’den füze savunma sistemi almak için görüşme halinde olduğunu söyledi.

Aksoy, şunları kaydetti:

“Rusya ise acil ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik bize çok cazip bir teklif sundu ve neticesinde Rusya’dan S-400 sistemi tedarik edilmesi kararlaştırıldı. Önemli bir husus bu sistem, kendi başına işletilecek ve NATO yetenekleri ile entegre edilmeyecek. NATO ile birlikte çalışabilir bir sistem geliştirme hedefimiz ise devam ediyor.”

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GÖRÜŞME OLABİLİR”

Aksoy, ABD ile oluşturulan çalışma gruplarına ilişkin olarak da “Müsteşar Ümit Yalçın yakın zamanda, önümüzdeki hafta olabilir, Washington’a bir ziyaret gerçekleştirecek.” ifadesini kullandı.

KUZEY IRAK’A ORTAK OPERASYON

Sözcü, Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik olası bir operasyon için Bağdat yönetimiyle temas halinde olduklarını belirtti.