Deniz Yücel'e tahliye: Rehin miydi, tutuklu mu?

1 yıldır tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel hakkındaki iddianame Merkel-Yıldırım'ın görüşmesinden sadece 1 gün sonra hazırlandı ve Yücel serbest bırakıldı.

Deniz Yücel'e tahliye: Rehin miydi, tutuklu mu?

Die Welt Gazetesi’nin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, çıkarıldığı mahkemece “Örgüt propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından bir yıl önce tutuklanmıştı. Avukat, gazeteci Deniz Yücel’in tahliye edildiğini duyurdu.

Deniz Yücel tahliye edilirken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Yücel hakkında 18 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladığı belirtildi.

Başbakan Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görüşmesinden sonraki gün gerçekleşen bu tahliye, Yücel’in tutukluluğunun işlediği öne sürülen suçların sonucu değil, daha çok iki ülke arasında çok boyutlu pazarlık ilişkilerinin konusu olduğunu ortaya koymuş oldu.

Dün Binali Yıldırım’ın Merkel’le görüşmesi sonrası yaptığı açıklamalar, Yücel’le ilgili tahliye kararının sinyalini vermişti. Başbakan Yıldırım, “Geçmişi unutalım” mesajı verdiği Alman Başbakanı’na “Her duruşma bir umuttur. Duruşma yapılırsa bir umut doğabilir” açıklamasında bulunmuştu.

ERDOĞAN ‘ASLA’ DEMİŞTİ

Yücel’in Merkel-Yıldırım görüşmesinin 1 gün sonrasına ‘denk getirilen’ tahliye kararı tartışma konusu olurken, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yücel’le ilgili daha önce yaptığı açıklamaları da yeniden hatırlandı.

Erdoğan, Alman vatandaşı gazetecinin serbest bırakılması konusu için “Hiçbir surette olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla. Onlar ne tür muamele yaparlarsa aynı muameleyi bizden görecekler. Onlardan herhangi birisi bizim elimize düşerse, aynı muameleyi görürler.” demişti.

“ALMAN AJANI, PKK TEMSİLCİSİ”

Erdoğan bir başka konuşmasında da Yücel için şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bunlar, dikkat edin, yok bilmem Die Welt’in buradaki bir temsilcisi içeri alınmış, bundan dolayı değil, bir ay bu kişi, PKK’nın bir temsilcisi olarak, bir Alman ajanı olarak, bu kişi Alman Konsolosluğu’nda saklanmıştır, bir ay ve ‘bunu bize teslim edin, yargılansın’ dediğimizde de vermemişlerdir. Bunu bana Şansölye Merkel söylediğinde ben kendisine şunu söyledim. ‘Sizdeki teröristler tarafımızdan isteniyor, bize ne diyorsunuz ‘yargı bağımsızdır, tarafsızdır’ diyorsunuz. Biz şu anda bağımsız ve tarafsız yargımıza güveniyoruz, verin yargılansın.’ Önce vermediler, sonra nasıl olduysa verdiler ve yargı görevini yaptı, tutukladı.”