Suriye Demokratik Meclisi: Suriye hükümetiyle müzakereleri ilerleteceğiz

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (SDM), Suriye hükümetiyle yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Suriye Demokratik Meclisi: Suriye hükümetiyle müzakereleri ilerleteceğiz

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (SDM), Suriye hükümetiyle Şam’da yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. DSM, Suriye hükümetiyle müzakerelerin ilerletilmesi ve gerginliğin sona ermesi konusunda çalışmaya anlaştıklarını iddia etti.

SDM Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed ve SDM Başkanı Riad Dara başkanlığındaki SDM heyeti geçtiğimiz iki gün Şam’da Suriye hükümet yetkilileriyle müzakerelerde bulunmuştu.

SDM heyeti dün gece saatlerinde Kamışlo’ya giderken, toplantıda memnun ayrıldıkları öğrenildi. Bugün ise SDM kanadından yazılı açıklama geldi.

“Müzakerelerin geliştirilmesi ve savaşın sona ermesi amacıyla komiteler kuracağız”

SDM yetkilileri, Suriye Hükümeti ile yapılan toplantıda müzakerelerin geliştirilmesi ve Suriye’de savaşın sona ermesi için ortak komiteler kurulması kararı alındığını belirtti.

SDM’den yapılan yazılı açıklamada bu komitelerin Suriye’nin kuzeyinde SDG’nin kontrolündeki tüm alanlarda oluşturulacağı belirtilerek, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” denildi.

Meclis açıklamasında hükümet kurumlarının bölgeye dönebileceği belirtilerek “Şam’ın daveti ile görüşmelerde bulunmak üzere Şam’a gittik ve Şam hükümeti ile müzakere heyetleri kurmak üzere anlaştık. Görüşmeler olumluydu, önceliğimiz bölgelere hizmetin geri dönmesi’’ ve “Şam’a özyönetimi tanımasını ve bir anlaşmaya varmamız durumunda hükümet kurumlarının bölgelerimize geri dönmesini önerdik. Ayrıca terörle ortak mücadele yollarını tartıştık’’ ifadeleri kullanıldı.

Bazı kaynaklara göre ise, SDM’nin federasyon ve/veya otonomi taleplerinin Suriye yönetimim tarafından kesinlikle reddedildiği, YPG’nin silah bırakmasının istedi. SDM bu taleplere net yanıt vermediği ilerleyen günlerde görüşmelerin sürmesi ve süreci yönetecek bir komitenin oluşturulması kararına varıldığı iddia edildi.

Suriye’nin kuzeyindeki Afrin kentinin Türkiye tarafından YPG’den alınmasıyla, Türkiye’nin varlığı nedeniyle elindeki diğer yerler için kaygılan YPG ve SDG, Suriye devletiyle ilişkilerini geliştirme ve bazı konularda ortaklaşma kararı aldı. Geçen hafta Suriye devletine bağlı memurlar ve mühendisler SDG’nin elindeki Tabka barajında çalışmaya başlamıştı.