Demirtaş aylar sonra mahkemedeydi: İşte duruşmadan notlar...

2016 Kasım ayından beri tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirteş ilk kez mahkemeye getirildi.

Demirtaş aylar sonra mahkemedeydi: İşte duruşmadan notlar...

434 gündür tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cezaevine konulduğu Kasım 2016’dan bu yana ilk kez, ”Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan yargılandığı dava kapsamında mahkemeye getirildi.

Bakırköy Adalet Sarayı’nda bulunan 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 4 yıla kadar hapsi istenen, başka suçtan tutuklu bu davadan ise tutuksuz yargılanan sanık Selahattin Demirtaş’ı çok sayıda avukat temsil etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı duruşmada avukatı Ferah Yıldız temsil etti.

Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP’li ve CHP’li milletvekillerinin yanı sıra Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ile çok sayıda izleyici de takip etti. 

“AYM BİLE POLİTİK BASKI ALTINDA”

Duruşmada söz alan Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını ve yargılamanın durdurulmasını talep etti.

Demirtaş’ın avukatları ara karara ilişkin taleplerini sundu, tahliye talebinde bulundu. Müşteki avukatları ise mahkemenin yanıltılmaya çalışıldığını ileri sürüp taleplerin reddini istedi. Bunun üzerine Demirtaş, “AYM bile politik baskı altında artık ama dosyayı AYM’ye götürmenizi bekliyoruz” ifadesini yineledi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, Demirtaş’ın beyanlarının yeniden değerlendirilmesi kararı verdi. Demirtaş, “Yargılama devam edecekse gelecek duruşma burada olmam gerekir” dedi. Mahkeme başkanı da “Duruşmaya getirilmeniz yönünde bir ara karar alabiliriz, sorun yok” karşılığı verdi. Bir anda duruşmayı bitiren Mahkeme heyeti ara kararda Demirtaş’ın beyanlarının yeniden değerlendirilmesi için davanın 17 Mayıs saat 14.00’a ertelenmesine ve Demirtaş’ın duruşmaya getirilmesine karar verildi. Demirtaş, el sallayarak salondan ayrıldı.