De Mistura: Suriye anayasa komisyonunda ortak zemine yaklaştık

Staffan de Mistura, Suriye için bir anayasa komisyonunun nasıl oluşturulacağı konusunda Astana sürecinin garantör ülkeleri olan Rusya, Türkiye ve İran ile ortak bir zemin bulmaya başladıklarını söyledi.

De Mistura: Suriye anayasa komisyonunda ortak zemine yaklaştık

BM Rusya, İran ve Türkiye ile görüşecek: Astana’daki Suriye anayasa komitesi kurulması kararı, Cenevre’ye taşınıyor
BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Astana barış görüşmelerinin garantör ülkesi olan Rusya, Türkiye ve İran’dan üst düzey temsilcilerle Cenevre’de yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, “Görüşme sırasında, bir anayasa komisyonunun kurulması ve işleyişine dair yapıcı fikir alışverişleri ile önemli ve ciddi tartışmalar yapıldı. Ortak bir zeminin oluşmaya başladığını söyleyebiliriz” dedi.

De Mistura ayrıca, anayasa komisyonu konusunda bu ay içerisinde ABD, Fransa, Suudi Arabistan, Almanya ve İngiltere ile görüşmeyi planladığını ekledi.

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi ile bir araya gelmelerinden önce Astana garantörleri Cenevre’de bugün ayrı bir görüşme de yapmıştı.

Daha önceyse Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, oluşturulacak anayasa komisyonunda yer almaları için hükümet temsilcilerini görevlendireceğini söylemişti.

Bu açıklamada, Esad’ın mayısta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de yaptığı görüşmenin ardından Kremlin’den yapılmıştı. Hükümet temsilcileri görevlendirilmemesi, yeni anayasanın oluşturulması konusunda ilerlenememesine neden olan faktörlerden biri olarak değerlendiriliyordu.