Cumhuriyet Gazetesi kime oynuyor?

Neredeyse yandaş medya gibi haber servisi yapan Cumhuriyet Gazetesi şaşırttı...

Cumhuriyet Gazetesi kime oynuyor?

Haber Merkezi

CHP’nin 24 Haziran seçimleri için belirlediği milletvekili adayları kesinleşti. Listede çok sayıda yeni isme yer verilirken, aralarında Eren Erdem, Barış Yarkadaş, Zeynep Altıok Akatlı, Şenal Sarıhan ve İlhan Cihaner’in de bulunduğu milletvekilleri liste dışı bırakıldı. Ancak kafalarda soru işareti bırakan asıl nokta CHP’nin kararından çok, Cumhuriyet Gazetesi’nin haber portalının, yaşanan tartışmaları servis etme biçimindeki tercihleri. Neredeyse yandaş medya gibi haber servisi yapan Cumhuriyet Gazetesi şaşırttı. Cumhuriyet Gazetesi’nin CHP haberlerine benzer bir haber servisi de yandaş medya dışında aynı zamanda BBC Türkçe’den geldi.

CHP içindeki adaylık tartışmalarını köpürten Cumhuriyet’in, CHP içinde kriz varmış gibi bir algı yaratarak yandaş basın ile neredeyse aynı frekansı tutturması kamuoyunun ve okuyucuların dikkatinden kaçmadı. Bağımsız bir yayın organından çok, HDP’nin yayın organı gibi faaliyet sürdüren Cumhuriyet’in, özel olarak CHP içindeki tartışmaları ve milletvekili adaylık süreciyle ilgili Parti içindeki tepkileri manşete taşıyarak habercilik yapması gazetenin misyonuna ilişkin de soru işaretlerini beraberinde getirdi. Cumhuriyet Gazetesi, CHP’ye yönelik “eleştirel haberleri” verirken HDP haberleri konusunda olağanüstü bir çaba içinde olması ise gözlerden kaçmadı.

CUMHURİYET LİSTELERİ NASIL SERVİS ETTİ?

Cumhuriyet’te yer alan “CHP’de liste dışı kalan Haluk Pekşen: Abdullah Gül’e karşı çıkan herkes tasfiye edildi” başlıklı haberde Trabzon milletvekili Haluk Pekşen’in açıklamaları yer alırken, “CHP’nin sürpriz listesi tartışma yarattı” başlıklı haberin içeriğinde ise Cumhuriyet okurlarının #BanaGöreCHP etiketi ile yaptıkları yorumlar yer aldı. Cumhuriyet’te aynı gün hem de manşetten yer alan diğer CHP haberlerinin başlıkları ise şu şekilde;

“CHP’de sürpriz tırpan… İşte listede olmayan isimler”

“ANALİZ: Listeye göre CHP’de kim kazandı, kim kaybetti?”

“CHP’de kadın aday isyanı”

“Karar değişti mitingler yapılacak”

“CHP ne teklif etti? Ali Şeker’den açıklama geldi”

“Liste krizine İnce’den ilk açıklama”

YANDAŞ MEDYADA CHP

CHP’deki listelere ilişkin Cumhuriyet’te saydığımız içerikteki haberler yer alırken, yandaş medyanın da dilinin Cumhuriyet ile neredeyse birebir aynı olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Sabah “CHP’de isyan başladı” başlığı ile servis ettiği haberinde, “CHP lideri Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP MYK ve “PM toplantısının vekil adayları listeleri belli oldu. CHP’nin 24 Haziran milletvekili seçimi için aday listesi genel hatları ile belli olurken, cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye yakın bazın isimlerin yan sıra partinin ‘sol’ kanadından bazı isimlere listede yer verilmediği dikkat çekti” ifadelerini kullanırken, BBC Türkçe “24 Haziran seçimleri: CHP’de ‘sancılı liste’” başlığı ile bir analiz yazısına yer verdi.

CUMHURİYET GAZETESİ LİBERALLERİN SESİ GİBİ

Yılların kimliği ve tarihi düşünüldüğünde Cumhuriyet geleneğine sahip bir gazetenin bugün CHP’ye yönelik eleştirel haberler yapması Cumhuriyet Gazetesi’nin yeni tercihi gibi. Özellikle HDP’nin neredeyse yayın organı haline gelmesi Türkiye’de ortaya çıkan değişimin Cumhuriyet Gazetesi’ndeki karşılığı şeklinde yorumlanıyor. 24 Haziran seçim gündeminde CHP haberleri söz konusu olunca BBC Türkçe ve neredeyse yandaş medyaya paralel bir yayın çizgisi yürüten Cumhuriyet Gazetesi bugün HDP’nin yayın organı gibi duruyor.