Saray, sendikaları tasfiye yetkisi de aldı!

5 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) meslek örgütleri ve sendikalar üzerinde kontrol yetkisi getirildi.

Saray, sendikaları tasfiye yetkisi de aldı!

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” adı verilen yeni sistemin sermaye sınıfı için vaadettiği, “istedikleri gibi at koşturabilecekleri Türkiye” projesi AKP’nin kararnameleriyle bir bir gerçekleşiyor. Son düzenlemeyle Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), sendikalar hakkında soruşturma açıp yöneticilerini görevlerinden uzaklaştırabilecek.

15 Temmuz’da yayımlanan 5 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile doğrudan cumhurbaşkanına bağlı ve onun talimatıyla çalışacak olan DDK, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara bağlı ve ilgili kuruluşları, meslek örgütlerini ve işçi ve işveren örgütlerini, dernekleri ve vakıfları denetleyebilecek.

MESLEK ÖRGÜTLERİNE SORUŞTURMA AÇILABİLECEK

Kararnameye göre DDK sendika, meslek örgütü, vakıf ve derneklerde her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilecek. Kurul ayrıca cumhurbaşkanı tarafından verilecek “diğer işleri” yapmakla yükümlü olacak. Kurul denetleyeceği kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi (gizli veya açık) hiçbir sınırlamaya tabi olmaksızın isteyebilecek. Denetlenen kuruluş bu bilgi ve belgeleri istenen yere getirmekle yükümlü olacak.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRABİLECEKLER

Kararnamenin 6. maddesi denetleme sırasında denetlemeyi yürüten DDK grup başkanına her kademe ve rütbedeki görevli için görevden uzaklaştırma tedbiri uygulayabilecek ve görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlardan isteyebilecek.