Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: ABD ile müttefikliğimiz normalleşmeyi gerektiriyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Brunson konusu ve Bakanlarımıza uygulanan yapay bir gündemdi." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: ABD ile müttefikliğimiz normalleşmeyi gerektiriyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anadolu Ajansı‘nın ‘Editör Masası’ isimli programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Oktay, ABD’nin İran’a dönük bugün başlayan yaptırımlarıyla ilgili  “Bir ülkenin çıkardığı yaptırım kararına bütün dünya ülkelerinin uymasını beklemek adil değil.” derken, Türkiye’nin tavrıyla iligili de “Bir komşumuza karşı, önemli bir enerji sağlayan bir komşumuza karşı burada bir günde biz her şeyi kesme şansımız yok. Bunu defalarca ifade ettik.” ifadelerini kullandı.

“Ben kış geldiğinde kendi ülkemi besliyor olmam lazım.” diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Başkalarının iç politikalarının ne olduğuyla alakalı ben 85 milyona dönüp, onların ilişkisi bozuldu enerji almayayım diyemem. Türkiye büyük bir ülkedir. Bizim komşumuz olan bir ülkeyle ilişkimizi bir günde kesip koparma şansımız yok.” şeklinde konuştu.

Oktay, ABD ile ilişkilere ilişkin ise Rahip Andrew Brunson’un tutukluluğu ile ilgili gündemin “yapay” olduğunu belirtirken, “Bakanlarımıza uygulanan da yapay bir gündemdi. Bizim ABD ile ilişkilerimize baktığımızda bizim asıl sorunumuz, 15 Temmuz’u yaşadık, 251 insanımızı kaybettiğimiz ve bunu katillerinin elini kolunu sallayarak dolaşan bir ülkeden bahsediyoruz. Terör örgütünün ele başının iadesini istiyoruz. Güney sınırımıza bakın ikinci ana sorun odur.” dedi.

Fuat Oktay, ABD ile “normalleşme” adımları için “Yapay sorunlarla değil gerçek sorunlarla ilgilenme… Sadece ekonomi değil siyasi anlamda da normal konuların konuşulduğu bir normalleşme ümit ediyoruz. Tabii ki onlarda da iyileşme olması lazım. Çünkü müttefiklik ilişkisi bunu gerektiriyor.” dedi.