Çizgi filmde 'Gazi Mustafa Kemal' skandalına ceza gelmedi

Çizgi filmde kötü adamın çocuklara yapacaklarının not alındığı listenin altına ‘Gazi Mustafa Kemal’ imzası atılmasına RTÜK ceza vermedi.

Çizgi filmde 'Gazi Mustafa Kemal' skandalına ceza gelmedi

TRT Çocuk kanalında yayınlanan ‘’İstanbul Muhafızları’’ adlı çizgi filminin daha önce yayınlanan bir bölümünde, kötü adamın çocuklara yapacaklarının not alındığı listenin altına “Gazi Mustafa Kemal” imzası atılmıştı.

Çizgi filmde önce ”Kötü adam” çocukları aşağılıyor sonra da çocukların ellerinin sıkıca bağlanması gerektiğini söylüyordu. Çocukları bağlayacak olan kişi ise ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ imzalı kağıdı göstererek, “Peki bunu ne yapayım patron?” diye soruyor. Kötü adam da “Onu sıkı bağlamana gerek yok, nasıl olsa bir şey yapamaz” cevabını veriyordu.ga

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’un dilekçesi sonrasında RTÜK, konuyu gündemine alırken, olayla ilgili bir uzman raporu hazırlandı.

‘SEHVEN’MİŞ

Raporda, programdaki bölümler anlatılarak özetle şu görüşe yer verildi:

“Neher Prodüksiyon tarafından yapılan açıklamada, ‘İlgili görsel ekranda bir saniyeden az süre kaldığı için fark edilmemiştir. Benzer bir durumun tekrar etmemesi için gereken önlemler alınmış ve hukuki süreç başlatılmıştır’ denildi. Saniyelik bu hata, izleyicinin de şimdiye kadar dikkatini çekmemiştir. Bu yanlışlığın sehven yapıldığı ve ihlal olmadığı değerlendirilmektedir.”

Sahneler kamuoyuna yansıdıktan sonra büyük tepki gösterilmiş, çizgi filmin yapımcısı Neher Prodüksiyon, “Sehven yapılan hata” olduğunu belirterek özür dilemişti. TRT, tepkiler üzerine çizgi filmin bu bölümünü Youtube’daki kanalından silmişti. TRT’nin video kanalında, “Bu video, TRT tarafından bulunulan bir telif hakkı talebi nedeniyle artık kullanılamıyor” ifadesi yer almıştı. 2016’nın haziranından beri TRT Çocuk kanalında yayınlanan ve TRT’nin Youtube kanalında da gösterilen dizinin sponsorları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi de var.