Çipras'tan kilise ve devlet ilişkilerine dair açıklama

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Anayasa değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çipras'tan kilise ve devlet ilişkilerine dair açıklama

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Anayasa değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çipras, ”Yunan devletinin dini tarafsızlığının Anayasa içinde net bir şekilde belirlenmesinin zamanı geldi.” ifadelerine yer verdi.

Sputnik’te yer alan habere göre, partisi SYRIZA’nın genel kurulunda konuşan Çipras, Anayasa değişikliğine dair planlamalarını açıkladı.

‘Vatandaş sisteme yeniden güvenmeli’

Demokratikleşme yolunda siyasal sisteme güvenin yeniden tesisinin gerekli olduğunu belirterek ”Ülkenin yeni bir sayfa açtığı bir dönemde, daha radikal daha ezber bozan adımlar atmanın zamanı” dedi.

Kilise ve devlet ilişkilerinde yeni bir döneme geçilmesi gerektiğini ifade eden Çipras ”Sanıyorum, devlet, siyaset dünyası, vatandaşlar, kilise ve inananlar da bu ilişkilerin rasyonelleşmesini kabul edecek gerekli mantık ve hassasiyete ulaştıran bir olgunluğa erişmişlerdir” ifadelerinde bulundu.

Çipras kilise ve devletin rollerinin yeniden şekillendirilmesini arzu ettiklerini söyleyerek ”Yunan devletinin dini tarafsızlığının Anayasa içinde net bir şekilde belirlenmesinin zamanı geldi.” dedi.

‘Ortodoks Kilisesi bunu uygun bulacaktır’

Ortodoks Kilisesi’nin de bunu uygun bulacağını, Anayasa’nın modernleşmesi ve liberalleşmesi için bunun önemli bir adım teşkil edeceğini kaydederek “Biz bu diyaloğa bu anlayışla yaklaşıyoruz ki zaten karşılıklı saygı içinde bulunduğumuz Başpiskopos İeronimos da bu konuda hemfikirdir” sözlerine yer verdi.