Çinli firmalardan Kanal İstanbul'a 65 Milyar dolarlık teklif

Çinli finans ve inşaat firmalarının Kanal İstanbul projesi karşılığında 30 milyar dolarlık döviz getirme teklifinde bulunduğu bildiriliyor. Çinli şirketlerin teklifi toplam 65 milyar dolarlık yatırım yapma sözünü içeriyor.

Çinli firmalardan Kanal İstanbul'a 65 Milyar dolarlık teklif

Ekonomideki çalkantıları fırsata dönüştürmek isteyen Çinli firmaların, Kanal İstanbul projesine karşılık Türkiye’ye 30 milyar dolarlık döviz getirme teklifinde bulunduğu öne sürüldü. Toplamda 65 milyar dolarlık yatırım sözü verilen teklifin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildiği belirtilirken, Yeni Ekonomi Programı’na da (YEP) bu tür tekliflerin önünü açacak bir madde yazıldı.

Yıllardır “çılgın proje” olarak tanıtılan Kanal İstanbul projesine uzun süredir ilgi gösteren Çinli firmalar, Türkiye’nin içinde bulunduğu döviz ihtiyacını değerlendirip yeni bir teklif hazırladı.

Dünyanın en büyük finans ve bankacılık devlerinden Bank Of China’nın da yer aldığı ifade edilen Çinli grupların tekliflerinin kabul edilmesi halinde, 30 milyar dolarlık sıcak parayı Türkiye’ye hemen transfer edip bankacılık sistemine mevduat olarak sokma taahhüdünde bulundukları kaydediliyor. Sözcü‘de yer alan habere göre, Çinli firmaların, 30 milyar dolarlık taze dövizin Türkiye’ye girmesi halinde kur ve faizlerin hızla düşeceği, dış borç ödemelerinin rahatlayacağı ve kriz havasının dağılacağı gibi avantajları barındıran tekliflerinin kabul edilmesi durumunda toplamda 65 milyar dolarlık inşaat yatırımı gerçekleştireceklerini, bunun da ülke ekonomisine canlılık getireceğini anlattıkları belirtildi.

Teklifin teknik incelemesi yapılır yapılmaz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildiği, Erdoğan’ın da önceki hafta Çinli yatırımcıları davet edip projeyi bizzat dinlediği ifade ediliyor.

YEP’TE TARİF EDİLDİ

Çin’den gelen ilginç teklifin izleri, Hazine ve Maliye Bakanı damat Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP’e de yansıdı. YEP’te ihalesi yapılmamış veya henüz başlanmamış projelerin askıya alınacağı, devam eden projelerden finansman koşulları uygun olanlar için yeni ve daha uzun zamana yayılmış iş planları oluşturulacağı belirtilirken, Kanal İstanbul gibi projeler için, “Mega-altyapı projeleri doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansman ile hayata geçirilecektir” ifadesi yer alıyor. Kanal İstanbul’un tamamen yabancı yatırımcılar ve yabancı kaynaklarla yaptırılacağını bildiren bu ifadenin doğrudan Çin’den gelen teklifi işaret ettiği yorumları yapılıyor.