Çin'den ABD'ye tepki: Savaştan korkmuyoruz

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e ek vergi getiren kararnameyi imzalaması sonrası açıklama yaptı.

Çin'den ABD'ye tepki: Savaştan korkmuyoruz

ABD Başkanı Trump’ın Çin’den ithal edilen mallara 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi getirme kararı sonrası Çin Ticaret Bakanlığı’ndan “Bir ticaret savaşı yapmak istemiyoruz ancak kesinlikle bir ticaret savaşından da korkmuyoruz” açıklaması yapıldı.

Açıklamada, Trump yönetiminin dün imzaladığı ve Çin’e yaklaşık 50 milyar dolar tutarında ek vergi ve yatırım kısıtlaması getiren kararnameye kesinlikle karşı çıkıldığı belirtilerek, bu adımın tek taraflılık ve ticari korumacılık olduğu belirtildi.

Kararnamenin ne ABD’nin ne Çin’in ne de dünyanın çıkarına olduğu vurgulanan açıklamada, Pekin yönetiminin oturup çıkarlarına zarar verilmesini izlemeyeceği, bu konuda yeterli hazırlıkları yaptığı ve meşru haklarını kararlılıkla savunacağı bildirildi.

“Çin bir ticaret savaşı yapmak istemiyor ama böyle bir savaştan da korkmuyor” ifadesine yer verilen açıklamada, her türlü savaşa cevap verebilecek kabiliyette oldukları konusunda güvenlerinin tam olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, ABD’ye ticaret savaşının eşiğinden dönmesi ve makul hareket etmesi çağrısı yapılarak, iki ülke ilişkilerinin tehlikeye atılmaması uyarısında bulunuldu.

Ayrıca açıklamada, Washington yönetimine mevcut Çin-ABD işbirliğine zarar vermekten kaçınması, sorunların iki tarafın müzakere ve diyaloğu ile çözülmesi ve Çin’in endişelerini çözmesi çağrısı yapıldı.

Çin’in Washington Büyükelçiliği: ABD’nin ticaret korumacılığını kınıyoruz

Çin’in Washington Büyükelçiliği tarafından dün yapılan açıklamada ise, ABD’nin Çin-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerinin karşılıklı yarar ve ortak kazanç ilkesiyle Çin-ABD’nin diyalog ve müzakere yoluyla fikir ayrılıklarını çözmek için varılan fikir birliğini görmezden geldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, 1974 Ticaret Kanunu’nun 301. maddesi uyarınca ticaret soruşturması kapsamındaki kararnamenin tipik bir tek taraflı ticaret korumacılığı davranışı olduğuna yer verildi.

Açıklamada, ticaret savaşını arzu etmeyen Çin’in, aynı zamanda herhangi bir meydan okumaya karşı koyma gücüne sahip olduğu, ABD’nin ticaret savaşını başlatması halinde Çin’in, kendi meşru hak ve çıkarlarının korunması için gerekli önlemleri alacağı ifade edildi.

Açıklamada, ABD’nin bu davranışının doğrudan ülkedeki tüketiciler, işletmeler ve finans piyasasının çıkarlarını, uluslararası ticaret düzenini ve dünya ekonomisinin istikrarını olumsuz etkileyeceğine vurgu yapıldı.