Çin'den ABD'ye misilleme

Çin, ABD'nin bazı ihraç ürülerine getirdiği ilave gümrük tarifelerine karşılık ABD'den ithal ürünlere tarife artışına gideceğini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı, bu hamlenin anında yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Çin'den ABD'ye misilleme

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hu Çunhua, ABD’nin Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla teknoloji ürününe dün geceden itibaren uygulamaya başladığı yüzde 25 ek gümrük vergisine karşılık olarak, ABD’nin ithal ürünlere yönelik mütekabil tarife artışlarının “anında yürürlüğe gireceğini” açıkladı.

Sözcü Hu, tarife artışlarının hangi kalemlerde ve ne miktarda olacağına dair bilgi vermedi.

Pekin yönetimi daha önce ABD’nin tarife artışı kararına karşılık olarak aralarında domuz eti, soya fasülyesi, elektrikli otomobil ve viski gibi ürünlerin olduğu 34 milyar dolar değerindeki ithal kalemine ilave gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı.

“Daha fazla karşı önlem de alınır”

Öte yandan bugün açıklama yapan Çin Başbakanı Şi Cinping, ticaret savaşının kesinlikle çözüm olmadığını vurgulayarak, “Bu savaştan kimse kazançlı çıkmayacak” dedi.

“Çin yabancı yatırımcılara daha fazla açık pazar taahhüdüne bağlı kalacak” diyen Cinping, “Eğer herhangi bir taraf, tarifeleri artırmaya giderse, Çin, çıkarlarını korumak için yine karşı önlemler alacaktır. Eğer birisi ticaret savaşını yoğunlaştırırsa, o diğerlerine ve kendisine zarar verir. Uluslarararası ortamın Çin’i nasıl değiştirebileceği sorun değil, Çin’in büyüme için devasa pazarı ve potansiyeli var” ifadelerini kullandı.

Cinping, yabancı şirketlerin ülkedeki çıkarlarını ve fikri mülkiyet haklarını koruyacaklarını belirterek, “Onlar Çinli şirketler gibi muamele görecekler” şeklinde konuştu.