Çin: Kore Yarımadası'nda süreç hızlanmalı

Çin Dışişleri Bakanlığı KDHC ve Güney Kore liderleri arasındaki görüşmeyi takdirle değerlendirdiklerini belirtti.

Çin: Kore Yarımadası'nda süreç hızlanmalı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, KDHC ve Güney Kore liderleri arasındaki görüşmeyi takdirle değerlendirdiklerini belirtti.

Lu Kang, Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, KDHC (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) ve Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) liderlerinin başarılı bir görüşme yaptığını ifade etti.

CRI Türkçe‘nin haberine göre Lu, liderlerin, ikili ilişkilerin iyileştirilmesi, Kore Yarımadası’ndaki askeri gerginliğin yumuşatılması, yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması ve yarımadada kalıcı barış sağlanması üzerinde fikir birliğine vardığını ve ortak deklarasyon açıkladığını dile getirdi.

Son görüşmede kaydedilen olumlu sonuçların, iki taraf arasında uzlaşma ve işbirliği gerçekleştirilmesine katkı yapacağını vurgulayan Lu, sonuçların yarımadada barışın ve istikrarın korunması konusunda büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Lu, kazanılan sonuçların ayrıca, yarımada sorununun siyasi yolla çözülmesi sürecinde büyük önem taşıdığını kaydetti.

Sözcü, Kuzey Kore ve Güney Kore’nin diyalog yoluyla karşılıklı güven tesis ederek, ikili ilişkileri iyileştirmesini her zaman desteklediklerini ifade etti. Lu, bu durumun iki ülkenin ve hatta bölgenin ortak çıkarlarına uygun olduğu gibi, uluslararası toplumun ortak beklentisini de karşıladığını dile getirdi.

Sözcü, “Güney Kore ve Kuzey Kore’nin, liderler zirvesinde varılan fikir birliklerini hayata geçirerek, uzlaşma ve işbirliği sürecini devamlı olarak ilerleteceğini umuyoruz. İlgili tarafların diyalog eğilimini sürdürerek, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ve yarımada sorununun siyasi yolla çözülmesi süreçlerini beraber hızlandırmasını bekliyoruz. Çin bu konuda olumlu rol oynamaya devam etmeye hazırdır.” ifadesini kullandı.