Çin Dışişleri Bakanı'ndan İran açıklaması

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Cenevre'de İran nükleer anlaşması konulu toplantıda Çin'in anlaşmayla ilgili tutumunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanı'ndan İran açıklaması

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Cenevre’de İran nükleer anlaşması konulu toplantıda Çin’in anlaşmayla ilgili tutumunu açıkladı.

Wang Yi, anlaşmaya taraf ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının önemli bir dönemeçte ve doğru zamanda düzenlendiğini belirtti.

CRI Türkçe‘nin haberine göre Wang Yi, toplantıda, İran nükleer anlaşmasının uygulanmasına devam edilmesi, uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı yaptırımlara karşı çıkılması ve uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme mekanizmasının korunması yönündeki bir ortak bildirinin onaylandığını da açıkladı.

Çin’in İran nükleer soruna dair tutumunu beş madde hâlinde açıklayan Wang Yi, uluslararası kuralların uygulanması, kapsamlı nükleer anlaşmanın sürdürülmesi, Ortadoğu’daki istikrarın korunması, tek taraflı yaptırımların terk edilmesi ve diyalog ve istişarede ısrar edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çin’in başından beri İran nükleer anlaşmasını koruduğunu ve uyguladığını hatırlatan Dışişleri Bakanı Wang Yi, ilgili taraflarla temas ve koordinasyonu sağlayarak çok taraflılığın galip gelmesi için kararlılıkla çaba göstereceklerini sözlerine ekledi.