Cihatçıların yeni lideri Usame bin Ladin’in oğlu mu olacak?

El Kaide lideri Usame bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin’in cihatçıların yeni lideri olabileceği konuşuluyor.

Cihatçıların yeni lideri Usame bin Ladin’in oğlu mu olacak?

El Kaide liderlerinden ve ABD özel kuvvetlerinin Pakistan’da düzenlediği operasyonda ölen Usame bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yenildiği bir dönemde kendini gösteren yeni bin Ladin, cihatçıların yeni lideri olabilir.

Milyarder cihatçı ve El Kaide’nin kurucusu Usame bin Ladin’in 20 kadar çocuğu var. Ancak üçüncü eşi Hayriye Sabar’dan olan tek oğlu Hamza, bin Ladin’in en sevdiği çocuğuydu. Bin Ladin, oğlu ve annesinin din konusundaki fanatikliğini takdir ediyordu, çocuk da küçük yaştan itibaren İslamcı propagandalarda kullanılıyordu.

İNANÇSIZLARA KARŞI SAVAŞ ŞİİRİ OKUMUŞTU

Sputnik’te yer alan habere göre ‘El Kaide’ videosunda Hamza 9 yaşındayken inançsızlara karşı amansız bir savaşı anlatan bir şiir okumuştu. ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ardından, Taliban tarafından düşürülen uçaklarla poz vermişti. Başbakan Benazir Butto’nun öldürülmesini planlayan Pakistan’daki terörist gruplar arasında Hamza’nın isminden söz ediliyordu.

GERİ DÖNÜŞÜ SUUDİ ARABİSTAN’I ENDİŞELENDİRDİ

Hamza, 10’lu yaşlarının başlarında, IŞİD’in cihatçı hareketi başladığı sırada istihbarat alanında görünmez oldu ve bu nedenle öldüğü tahmin ediliyordu. Ancak 2015 yılında Hamza bin Ladin internette bir video yayınlayarak kendisini bir kez daha hatırlattı. Böylece El Kaide’nin eski lideri Ayman El Zevahiri’nin sağ kolu olduğu ortaya çıktı. Bu durum Suudi Arabistan’da olduğu kadar dünyanın başka bir ülkesinde endişe yaratmadı. Hamza, Suudi aşiretlerini krallığa karşı ayaklamaya ve silahlanmaya çağırdı. Bu adım, durumu daha da gerginleştirdi.

‘HAMZA, SUUDİ VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILDI’

Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi’nden Profesör Grigoriy Kosaç “Suudi Arabistan’da Hamza Bin Ladin’in terörist olarak anılması zorunlu. Ülkede Hamza’nın Suudi kökenli olduğu, ancak vatandaşlıktan çıkarıldığının da altı sürekli çiziliyor” dedi.

Kosaç, Suudi Arabistan’daki aşiretlerin Hamza’nı çağrısına uymamasını umduğunu da söyledi.

‘SUUDİ ARABİSTAN’DA HANEDAN İÇİ KARIŞIKLIKLAR İSTİKRARI TEHDİT EDİYOR’

Rusya Siyasi Teknolojiler Merkezi Başkanı Aleksey Makarin de Suudi Arabistan’da bir aşiret karışıklığının meydana gelebileceğini, ancak aşiretlerin Hamza bin Ladin’in çağrısına uyup uymayacağının belirsiz olduğunu söyledi. Makarin, Suudi Arabistan’da son zamanlarda çok sayıda prensin tutuklandığını ve hanedan içi karışıklıkların da devletin istikrarını tehdit ettiğini ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN, İRAN’I SUÇLUYOR

Öte yandan Suudi Arabistan’daki durum Orta Doğu’nun genelini etkiliyor. Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Hamza bin Ladin’in Tahran’la gizli bir işbirliği yaptığı ve yardım aldığını ileri sürdü: “Usame bin Ladin’in oğlu El Kaide’nin yeni lideri. İran’da yaşıyordu ve şimdi de başka bir yerde. Ancak hâlâ İran’dan destek görüyor” ifadelerini kullandı.

Prens Selman, aşiretlere ayaklanma çağrısının sadece İran’ın işine yarayacağını belirtti. Tahran ise suçlamaları reddediyor.

Washington da İran’ı El Kaide’yi finanse etmekle suçluyor, fakat konuyla ilgili bir kanıt sunulmuş değil.

Hamza bin Ladin, bir dönem İran’a ev hapsinde yaşamıştı. Ancak neden mahkûm olduğu ve neden serbest kaldığı hakkında bir bilgi verilmiyor.

HAMZA BİN LADİN, IŞİD’İN DÜŞÜŞÜYLE AYNI DÖNEMDE DÖNÜYOR

Diğer yandan Hamza bin Ladin’in Ortadoğu politikasına dönüşü, IŞİD’in Irak ve Suriye’de mağlup olması ile aynı döneme denk geldi. Suriye ve Irak’ta yenilgiye uğratılan teröristler, Ortadoğu’daki diğer ülkelere dağıldı. Görünüşe göre de kendilerine yeni bir lider arıyorlar. Bu koşullar altında El Kaide, IŞİD karşısında avantaj elde edebilir. Terör örgütlerinin birleşmesi ihtimali de dışlanmadığı bu noktada, Hamza bin Ladin, cihatçıların devamlılığını sembolize eden isim olabilir.